PARTNER SERWISU
gbhzlupv
25 26 27 28 29
Uv
Uv
0
Wpisów: 31
Wysłane: 19 listopada 2018 08:53:08 przy kursie: 0,33 zł
Komunikat ma działania prewencyjne, a w tym wypadku jak sama nazwa komitetu wskazuje podjął on w ( przeciwieństwie do tego co ostatnio zrobił w dniu ujawnieniu taśmy KNF) działania zgodne z tym do czego ta instytucja została powołana. Teraz wszystkim powinno zależeć na uspokojeniu nastrojów - Bardzo dobra wiadomość :)

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 19 listopada 2018 09:17:12 przy kursie: 0,27 zł
Cytat:
Wszyscy tak wpłacają pieniądze na lokaty do banków LC, że aż musiał się zebrać Komitet Stabilności Finansowej i zadeklarować gotowość natychmiastowego wsparcia płynnościowego dla GNB i IDA w celu zapewnienia obsługi zobowiązań wobec klientów...

z jednej strony dobra ze chcą pomoc - z drugiej strony zła - musi być już bardzo źle, że taki komunikat idzie o 7:00 rano... Prawdopodobnie sa bliscy utraty plynnosci
Tak czy siak, to powinno uspokoić nastroje na jakiś czas.
Edytowany: 19 listopada 2018 09:18

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 19 listopada 2018 09:30:40 przy kursie: 0,27 zł
my mali możemy założyć kilka lokat, ale to nic nie zmienia skoro w głównym wydaniu wiadomości pada hasło, bezpieczniej wypłacić pieniądze z tych banków.

Radek1
0
Wpisów: 6
Wysłane: 19 listopada 2018 10:44:08 przy kursie: 0,27 zł
Kakarotto napisał(a):
Radek1 napisał(a):

A wystarczyło śledzić ratingi i nie byłoby zdziwienia...

Zapewne śledziłeś też ten wiarygodny rating?
www.eurorating.com/pl/ratingi/...

Bez sensu jest odnoszenie się do ratingów firmy, która była jednym wielkim celowym oszustwem i sytuacją typu "fraud" o charakterze jawnie kryminalnym (dokonywanie fikcyjnych transakcji żeby podrasowywać wyniki, kreatywna księgowość, wyprowadzenie z firmy setek milionów złotych, ukrywanie przez zarząd wielu złych informacji i kłamanie inwestorom w żywe oczy). Najlepiej świadczy o tym fakt, że kilkanaście osób siedzi teraz w areszcie (i miejmy nadzieję że doczekają się wysokich wyroków).

Żadna metodologia i żaden rating nie jest w stanie wykryć celowych oszustw, zwłaszcza jeżeli nieprawidłowości w sfałszowanych sprawozdaniach nie był w stanie wychwycić nawet renomowany audytor. Tam nawet rada nadzorcza (był jakiś czas temu ciekawy wywiad w Forbes'ie z szefem Abrisu) nie miała pojęcia co zarząd wyprawia i nie wiedzieli nawet, że spółka emitowała setki milionów obligacji z opcją put.

Agencje ratingowe muszą wychodzić z założenia (jeśli nie ma dowodów żeby przypuszczać że jest inaczej) że zaudytowane sprawozdania ocenianych firm są wiarygodne. Inaczej wszystkim musiałyby od razu wystawiać ratingi D.

W przypadku GetBacku wszyscy (łącznie z agencjami ratingowymi) zostali po prostu celowo oszukani. Potwierdzeniem niech tu będzie fakt, że na miesiąc przed defaultem Standard&Poor's podwyższył perspektywę ratingu GetBacku do pozytywnej.

Nie zmienia to faktu, że ratingi w przypadku normalnych firm są użytecznym narzędziem oceny ryzyka bankructwa (w wyniku porażki biznesowej, a nie działań kryminalnych zarządu), czego przykładem jest właśnie GNB, któremu EuroRating obniżył rating do poziomu "wysokie ryzyko" już trzy lata temu.

BK
BK
0
Wpisów: 66
Wysłane: 19 listopada 2018 11:56:55 przy kursie: 0,27 zł
Skoro banki ze stajni Pana LCZ dogadały się w nocy z NBP i resztą...
że NBP pomoże utrzymać płynność finansową grupy..
To czemu obligacje GNBxxxx lecą na łeb... na szyję na dół i...
Pan L CZ nie korzysta z sytuacji i nie wykupuje ich za bezcen,
skoro jego firmy są take cudowne
a jedynie PIS knuje żeby je przejąć za bezcen i dalej prowadzić ten wspaniały biznes..

No to kupujemy...
bo można nie zdążyć

dei
dei
0
Wpisów: 85
Wysłane: 19 listopada 2018 13:24:49 przy kursie: 0,27 zł
Gdyby o przyszłości mówiły bieżące zachowania kursów akcji czy obligacji, to wszyscy byliby milionerami. A nie są, więc na pytanie można sobie chyba samemu odpowiedzieć.

Vox
Vox
297
Wysłane: 19 listopada 2018 13:43:26 przy kursie: 0,27 zł
Cytat:
Czarnecki wyraża obawy o niezależność audytu w takiej sytuacji. I ujawnia, że ewentualna wysokość rezerw, jakie miałyby być zawiązane w wyniku nacisków Sokala, wynosi 2,5 mld zł. Dodatkowo miałaby wchodzić kwestia weryfikacji sprawozdań finansowych z lat 2016 i 2015, „co spowoduje, że to jeden do jednego odejmie nam kapitał” – dodaje właściciel Getinu. Dlatego prosi Chrzanowskiego: „(…) dobrze by było, żeby jakiś kontakt pana z audytorem nastąpił, bo on nam zawału dostanie”.

Czyli grube kłopoty z ponowna weryfikacja sprawozdań za 2016 i 2015 r... Grubo. Kreatywna księgowość?

Cytat:
Chrzanowski ocenia także, że wskaźniki DTI i LTV udzielanych przez Getin kredytów hipotecznych denominowanych w walutach obcych były tak wysokie, „(…) bo ktoś popełnił błąd”. Były szef KNF ma też własną ocenę tego, co działo się w kwestii sprzedaży walutowych kredytów hipotecznych w Getinie: „To jest fakt, jak szalenie kredyty dawaliście. Ja miałem znajomego, który pracował, tak na marginesie, w Getinie w 2007 roku. Ja go uważałem za wariata albo szaleńca. Jeździł ciągle na szkolenia w zakresie sprzedaży i ładował, on szkolił już później ludzi, ale ładował ludziom produkty, się śmiał to sprzedał”.

Ustawa frankowa - może w końcu przejdzie? Może Chrzanowski wie coś wiecej co politycy szykują?
to by ubiło GNB (mowa o 10mld PLN, 0.5% aktywow kwartalnie)

Cytat:
MC Rozmawiałem tak jak z panem z Cymańskim (Tadeusz Cymański, poseł z klubu
PiS, szef podkomisji zajmującej się tzw. ustawami frankowymi – red.). Siedział na
pana miejscu i wydaje mi się, że on rozumie jakie są ryzyka, tak. Bo ustaliliśmy, też
że ja mu w granicach możliwości, też bo oficjalnie dokumenty przekazujemy.
Przekażę informację o tym, jak to będzie oddziaływało na banki. Czyli no, on należy
do tych ludzi, którzy są raczej bardziej rozgarnięci ekonomicznie, tak i wydaje mi się
że ten argument do niego trafił. Była decyzja, żeby to przyśpieszyć, była opinia
rządu, wydaje mi się, że w tym roku, jeżeli miałoby wejść, to by weszło.

źródło:
www.bankier.pl/wiadomosc/afera...

s9.dziennik.pl/pliki/11750000/...
Edytowany: 19 listopada 2018 13:50

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 19 listopada 2018 18:54:44 przy kursie: 0,27 zł
BK napisał(a):
Skoro banki ze stajni Pana LCZ dogadały się w nocy z NBP i resztą...
że NBP pomoże utrzymać płynność finansową grupy..
To czemu obligacje GNBxxxx lecą na łeb... na szyję na dół i...
Pan L CZ nie korzysta z sytuacji i nie wykupuje ich za bezcen,
skoro jego firmy są take cudowne
a jedynie PIS knuje żeby je przejąć za bezcen i dalej prowadzić ten wspaniały biznes..

No to kupujemy...
bo można nie zdążyć

Mylisz pojęcia. Kilka razy już padały wpisy, że przecież nic to nie warte, nawet za te przysłowione 1zł to żaden wielki interes.
Tyle, że przy resolution, obligacje podporządkowane mogą być umorzone lub zamienione na akcje, a to już zmienia postać rzeczy. Bo przejmujący weżmie za te 1zł bank pozbawiony części zobowiązań, czyli może to być dla niego akurat okazja do wyprowadzenia sprawy z zyskiem.
A obligatariusze zostaną wtedy z ręką w nocniku, więc kupując teraz za te 30-50% nadal sporo ryzykują.

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 19 listopada 2018 19:26:53 przy kursie: 0,27 zł
orekki napisał(a):
....obligacje podporządkowane mogą być umorzone lub zamienione na akcje, a to już zmienia postać rzeczy....

jak umorzone? możesz rozwinąć temat, co dokładnie masz na myśli mówiąc "umorzone"?
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

Vox
Vox
297
Wysłane: 19 listopada 2018 21:00:27 przy kursie: 0,27 zł
Cytat:
jak umorzone? możesz rozwinąć temat, co dokładnie masz na myśli mówiąc "umorzone"?

w przypadku umorzenia, obligacje znikają z rachunku bez wynagrodzenia. Innymi słowy tracisz 100% na tej bezpiecznej inwestycji.

Oczywiście nic nie jest przesądzone - niemniej jakieś tam ryzyko umorzenia istnieje, stąd też biorą się niskie notowania obligacji.
prostaekonomia.pl/bail-in-lega...
Edytowany: 19 listopada 2018 21:07

mcmbbsqyp
7
Wpisów: 201
Wysłane: 19 listopada 2018 21:46:12 przy kursie: 0,27 zł
Coś czuję że tutaj już wysypują się albo wysypały się wszystkie OFE i TFI a zwłaszcza państwowe. Sporo tutaj było takich w akcjonariacie co mieli po kilka % czy jakieś ułamki % ale to i tak było kilkanaście-kilkadziesiąt nawet milionów akcji, tyle że podprogowo. Tak że niestety nie dowiemy się kto ile.

https://stooq.pl/q/h/?s=gnb
Edytowany: 19 listopada 2018 21:46

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 19 listopada 2018 22:01:41 przy kursie: 0,27 zł
Vox napisał(a):
Cytat:

w przypadku umorzenia, obligacje znikają z rachunku bez wynagrodzenia. Innymi słowy tracisz 100% na tej bezpiecznej inwestycji.

Oczywiście nic nie jest przesądzone - niemniej jakieś tam ryzyko umorzenia istnieje, stąd też biorą się niskie notowania obligacji.
prostaekonomia.pl/bail-in-lega...

Tym samym w planie Zdzisława jest nie tylko wzięcie 3 mld kapitału ale i 1.9 mld z podporzadkowanych. Jest o co grać, tym bardziej, że Leszek jest jak raniona zwierzyna. Rzuca sie, ujada, ale powoli traci czucie. Nie ma obok watahy.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 19 listopada 2018 22:31:14 przy kursie: 0,27 zł
To 1.9 mld zł jest w rękach tysięcy osób, potencjalnego elektoratu, osób często nieświadomych dla których były to obligacje bankowe, a nie jakiś podporządkowany shit.
Tylko czy Ci udawani doktorzy habilitowani o tym wiedzą? Nie wiem.
Czy dopuszczam myśl, że ludzie na tym stracą? Nie.
Czy kupuje? Nie.
Czy kuszą wyceny? Bardzo.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 19 listopada 2018 22:44:44 przy kursie: 0,27 zł
Mam to samo na myśli widząc te 1.9mld, czy przy przejęciu za tego słynnego zlocisza te 2 mld nie można by zapisać jako dofinansowanie?

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 19 listopada 2018 22:46:49 przy kursie: 0,27 zł
Z Leszka to szczwany lis.... Kurz powoli opada i widać, że dzisiaj szala powoli przechyla się na korzyść LC...

Przedwczesne były te mowy pogrzebowe chyba ...

Grzegorz6018
0
Wpisów: 12
Wysłane: 19 listopada 2018 22:56:32 przy kursie: 0,27 zł
Jak tu się rozwinie sytuacja. Mam sporo akcji i nie wiem czy ratować grosze czy ,, wóz albo przewóz,,

mcmbbsqyp
7
Wpisów: 201
Wysłane: 19 listopada 2018 23:19:45 przy kursie: 0,27 zł
Nikogo nie dziwi że LC poszedł z taśmami do chwytającej się wszystkiego Gazety żeby jedynie co to dać pożywkę mediom "opozycyjnym" - zamiast iść od razu do prokuratury? Rozdmuchał wszystko do czerwoności i wziął specyficznego adwokata obecnego także w sprawach/przesłuchaniach dotyczących innych afer ... No jeśli tak ma wyglądać plan ratowania swoich banków to ja jestem ciekaw jak rozwinie się sytuacja.
Edytowany: 19 listopada 2018 23:22

Warren Buffett
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 59
Wysłane: 20 listopada 2018 04:07:42 przy kursie: 0,27 zł
Moja analiza jest taka, a przesłuchałem bardzo dokładnie nagranie aktu korupcyjnego w KNF, a wcześniej przeczytałem stenogram (notabene w pewnych momentach źle spisany, np. w stenogramie jest, że "Przynajmniej od pasa w dół" w kontekście asystentki Glapińskiego mówi Leszek Czarnecki, ale podczas odsłuchiwania ścieżki dźwiękowej, ewidentnie mówi to Chrzanowski, ogólnie jest kilka nieścisłości, z tym co napisane w stenogramie a tym co jest na ścieżce audio, ale to nieważne).
Ja jestem przekonany, że gdyby Leszek Czarnecki przyjął ofertę, wziął tego prawnika do siebie, już było by po Leszku Czarneckim. Mało kto o tym pisze, ale do licha, On tego nie przyjął, sprzeciwił się temu, a to jest bardzo ważne. Pis w przeciwnym razie by go szybko wykończył, bo to, że Chrzanowski nagrywał również tę rozmowę, to chyba nikt nie powinien mieć wątpliwości. Chrzanowski, notabene, kiedyś teoretyk korupcji, teraz zaś praktyk, i pewnie już nie pierwszy raz to praktykował.

drive.google.com/file/d/1zRCfx...

Ciekawe, że, Kowalczyk, owy prawnik, jest w radzie nadzorczej banku Solorza.
Gdyby GNB byłby w katastrofalnej sytuacji, nie byłoby zakusów na ten bank ze strony Krupińskiego (nawiasem mówiąć, to kolega brata Ziobry, Witolda)

www.newsweek.pl/polska/polityk...

Jak widać, wszystko osoby są tu połączone. O tym, że PEKAO miałby przejąć GNB, mówiło się już dawno w kuluarach, jest to nawet na taśmach, o tym , że Krupiński ma wielkie ego, i chciałby jak najwięcej.

Kolejna sprawa, Giertych, wbrew pozorom, to jest bardzo dobre posunięcie, albowiem, Giertych nie lubi pisu, i nie sama finansowa nagroda będzie go motywowała, bo być może z czasem nie wytrzymał by presji, ale on jest zdeterminowany również politycznie, a to ważne, bo mnóstwo polityków z pisu jest w to zamieszanych. Np taki Glapiński powinien się zdymisjonować, jak i Zdzisław Sokal, ale Duda go chroni,ale zobaczymy jak długo to potrwa.

I ogólna sprawa, pis nie chce repolonizować sektora bankowego, ale chce go nacjonalizować, a wiadomo, że wszelka sektorowa nacjonalizacja, prowadzi do spadku konkurencji, brak konkurencji zaś, do wysokich kosztów dla klientów/konsumentów.

Dodatkowo jest pewne to, że pis strasznie na tej aferze straci, wystarczy włączyć sobie tvpis, by zobaczyć, jak tam odwracają kota ogonem i robią kasze z mózgu. Np wciąż wałkowany, aż do znudzenia, wątek, SB w życiu Czarneckiego. To absurdalny nonsens, Czarnecki miał wtedy 18 lat, i był w tych służbach zaledwie kilka lat, i jeśli coś pisał, pisał cokolwiek, ale nie donosił. Takie były po prostu czasy, jak ktoś chciał wyjechać za granicę, to musiał podpisywać papiery, ale to, że podpisał papiery, nic zupełnie nie znaczyło. Mam nawet takich ludzi w rodzinie, takie po prostu były czasy. Ktoś chciał wyjechać, to musiał podpisać, Kukuczka, i wielu innych himalaistów, Jan Miodek, Dariusz Miłek (kolarz z CCC), bardzo wielu, takie były po prostu czasy. Teraz trwa nagonka, mówią np, że są kolejki do oddziałów getin, w celu zamykania lokat...dziwne, jestem w dużym mieście, i byłem w trzech oddziałach i nie ma tam jakoś ludzi, no ale tvnpis i inne media lubią uprawiać propagandę, bo Leszek Czarnecki bardzo uderzył w ich prawość i sprawiedliwość. I bardzo dużo na tym stracą przedstawiciele tej partii.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 20 listopada 2018 08:51:36 przy kursie: 0,27 zł
Heh niektore komentarze wspierajace LC sa naprawde smieszne :
1) Niby dlaczego Glapinski mialby sie podac do dymisji? Sa jakies inne tasmy o ktorych nie wiemy? Jesli tak to karty na stol
2) Niby w jakim sensie szala sie przechyla na korzysc LC? Jakies konkretne powody czy tak po prostu myslenie zyczeniowe ?
3) Jakiekolwiek przeslanki dlaczego ta "afera" mialaby zakopac PiS ? Bo jak na razie wszystkie sondaze pokazuja co innego... Czarnecki totalnie nie nadaje sie na biednego poszkodowanego przedsiebiorce - wystarczy tu przypomniec chocby ostatnia afere z masowa dystrubucja obligacji GB przez IB m.in. dla ludzi starszych ktorzy cale zycie trzymali swoje oszczednosci na lokatach
4) W moim miescie byly dlugie kolejki do Getinu.Czy to cos znaczy? Niekoniecznie
Mimo wszystko paradoksalnie to upadek Getinu pogrzebalby rzad PiSu a nie jego przetrwanie

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 20 listopada 2018 09:19:47 przy kursie: 0,21 zł
Kuszą obecne wyceny..
Trochę hazard, ale nadal wydaję się, że jest to biznes do poukładania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE GETINOBLE
  • WSA: Decyzja o przymusowej restrukturyzacji Getin Noble Banku z naruszeniem prawa
    WSA: Decyzja o przymusowej restrukturyzacji Getin Noble Banku z naruszeniem prawa

Wojewódzki Sąd Administracyjny (WSA) orzekł, że decyzja o wszczęciu przymusowej restrukturyzacji wobec Getin Noble Banku została wydana z naruszeniem prawa, podał Getin Holding. Chodzi również o decyzje dotyczące umorzenia instrumentów kapitałowych banku, zastosowaniu instrumentu przymusowej restrukturyzacji w formie instytucji pomostowej oraz powołaniu administratora banku.

• Syndyk Getin Noble Banku przedstawił program ugód dla kredytobiorców banku
    Syndyk Getin Noble Banku przedstawił program ugód dla kredytobiorców banku

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, syndyk masy upadłości Getin Noble Bank Marcin Kubiczek przedstawił nadzorującemu to postępowanie upadłościowe sędziemu-komisarzowi propozycje ugód dla pierwszej grupy klientów Getinu, którzy wzięli kredyt na cele mieszkaniowe. Sędzia-komisarz musi zatwierdzić warunki programu ugód.

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,152 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat