Patrząc na dzisiejsze notowania mona odnieść wrażenie, że opinia Ipopemy zasiała ziarno niepewności. Tyle, że te dane są znane nie od dziś.
To prawda, że 28mln szt to bardzo wyśrubowany wynik (wręcz kosmiczny) to także moje zdanie nie od dziś.
Tylko tak nie do końca wiadomo o co im chodziło. Zakładają sprzedaż 28mln ale piszą o wyniku GTV V i sporych przewagach tej gry.
Nie jestem całkiem w temacie CP ale i ile wiem to wersja multi jest planowana dość szybko po premierze - raczej na pewno w ciągu roku - tak mi się wydaje.
Na plus dla CP może być to, że parę miesięcy po premierze będzie debiut nowych konsol w gorącym okresie prezentów. To może mocno nakręcić sprzedaż nowej generacji.
Moim zdaniem od listopada do końca kwietnia (rok po premierze) może się sprzedać grubo ponad 30mln szt konsol.
Gracze będą chcieli kupić świetne gry na nową platformę. Nie wydaje się możliwe aby do czasu premiery konsol nie została wydana wersja na tą platformę.
Jeśli CP będzie tak świetne jak oczekują entuzjaści to nie zdziwi mnie jak połowa posiadaczy nowych konsol kupi CP dla jego walorów jakościowych w okresie grudzień-kwiecień. Jeśli uda się osiągnąć oszałamiającą jakość i co najmniej 90/100 w opiniach to chyba jest szansa na wykonanie wyniku.
Na całe to zamieszanie patrzę z boku ale sukces CP na miarę GTA V byłby potężnym levelem dla całej branży w kraju.
Tak więc trzymajmy kciuki za sukces.

Cytat: Ipopema: CD Projekt sprzeda 28 mln kopii Cyberpunka 2077 w 12 miesięcy
2019-12-10 11:09:51 ISB News
– Postrzegamy inwestycję w CD Projekt jako bardziej ryzykowną w porównaniu do porównywalnych spółek spoza Polski, których wyniki oparte są o wiele franczyz growych, co sprawia, że są bardziej powtarzalne i bardziej przewidywalne – czytamy w raporcie.
Biuro zakłada, że polskie studio w ciągu roku od premiery Cyberpunka sprzeda 28 mln kopii. Gra zadebiutuje 16 kwietnia 2020 r.
– Nie zaprzeczamy wysokiej potencjalnej sprzedaży Cyberpunk 2077 (oczekujemy sprzedaży 28 mln kopii w 12 miesięcy), zwracamy jednak uwagę, iż dotychczas podobny sukces udało się odnieść jedynie GTA V, które było kolejną częścią bardzo rozpoznawalnej serii oraz zawiera niezwykle popularny tryb rozgrywki online (obydwa czynniki postrzegamy jako przewagi wobec C2077) – podkreślono także.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/i...Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)