Predykcja sprzedaży w oparciu o wishlisty to śliska sprawa. Wszystkie statystyki jakie widziałem (przykłady:
link,
link) pokazują ogromne różnice dla poszczególnych tytułów (również w samej grupie PLW). Oczywiście jest to jakiś punkt zaczepienia, ale traktowałbym to jako wyjście do dalszej analizy, tym bardziej jeśli chodzi o porównanie z Playwayem. Outriders to gra AAA, inny segment, inny (szerszy) target graczy, inna (front-loaded) krzywa sprzedaży, inne podejście marketingowe. Generalnie można powiedzieć, że gry Playwaya będą miały wishlisty zawyżone względem większości tytułów.
Lepiej byłoby porównać z podobnymi grami, niestety ciężko znaleźć idealny tytuł do porównania, bo najbardziej zbliżone dla których znane są dane sprzedażowe (Borderlands 3, The Division 2) nie miały premiery na Steam na początku; a jeśli poszukamy dalej w segmencie AAA, ale bez podobieńst gatunkowych - np. Jedi Fallen Order, to okaże się że marketing wyglądał inaczej i konkretnie na Steam pojawił się na pół miesiąca przed premierą i dane są znowu niezbyt porównywalne.
Sięgając po inne narzędzia jak google trends, wyświetlenia youtube, społeczności np. reddit, widać że statystyki Outriders na razie nie imponują vs wspomniane wyżej tytuły - dużo jest do nadrobienia.
W każdym razie - biorąc pod uwagę koncentrację sprzedaży gier AAA w pierwszych kilku tygodniach - brak zwrotu już w pierwszym kwartale 2021 byłby bardzo złym sygnałem. Już wtedy powinny pojawić się istotne zaliczki od wydawcy (po oczyszczeniu z ewentualnych bonusów z osiągnięcia zakładanego metacritic score).
Przy okazji, jeśli chodzi o podział przychodów PCF/wydawca, Trigon w swojej rekomendacji przyjął tantiemy po recoup w wysokości 20%. Chciałbym poznać opinie na ten temat, bo wydaje mi się to niską wartością (sam przyjmowałem 35% ale nie mam dużego przekonania), z drugiej strony Trigon jako koordynator oferty może mieć lepszą wiedzę?