PARTNER SERWISU
iffczrqw
8 9 10 11 12
Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 29 kwietnia 2010 15:31:15
Pink_Floyd napisał(a):
W swoim DM, mam zlecenie na akcje PZU jako oczekujące. Czy jeśli przez pomyłkę, zamiast innego zlecenia anulowałbym to z PZU, będą jakieś konsekwencje?

Nie da się tego anulować. Ewentualne zlecenie anulaty zostanie odrzucone przez giełdę.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 29 kwietnia 2010 15:36:13
Ujawniam się - i ja się zapisałem.
Ale nikogo z rodziny w to nie wkręcałem, żeby sobie limity zwiększyć.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 15:36

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 29 kwietnia 2010 16:47:44
No to teraz przyznać mi się gdzie ustawicie stopa?

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 29 kwietnia 2010 18:50:09
Jak myślicie, czy będą zainteresowani inwestorzy branżowi (z perspektywą przejęcia kontroli)? Czy z ich punktu widzenia ewntualne zaangażowanie w PZU jest opłacalne ? Największa wartość dla nich to udział w rynku.
IMHO ten temat może być istotny już w czasie IPO, gdyż branżowi mogą chcieć zaparkować kilka % z perspektywą zwiększenia udziałów i/lub odkupienia od finansowych i od Skarbu Państwa.
Finansowi zaś mogą zaparkować właśnie w celu późniejszej odsprzedaży branżowym.
Oczywiście to tylko moje spekulacje. Czy zetknęliście się z jakimiś opiniami na ten temat ?
PZU jest również właścicielem OFE z miejscem w czołówce pod względem liczby członków.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 18:51

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 29 kwietnia 2010 21:40:22
Redukcja Liar
Jak nie wzrośnie to wezmę te 6,4-7% przez rok (bo w tym i za rok będzie dywidenda) i poczekam ze sprzedażą na hossę. Chociaż nie planowałem większego zaangażowania w PZU, sytuacja może się zmienić i będą dalsze zakupy.

Irek_2 napisał(a):

PZU jest również właścicielem OFE z miejscem w czołówce pod względem liczby członków.

No akcjonariusze, przepisujemy się do PZU 3some

KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 29 kwietnia 2010 23:47:49

salute Boo hoo!
Tak to widzę, że mają 0,25 mln os DROBNICĘ i własny PLAN. GRUBAS jest albo go nie ma. Albo wydmuszek, sute dywidendy i PZU na psy, albo GRUBAS i DROBNICA w jego kieszeni, a dywidend przez lata nie będzie, dopuki w jednym ręku nie uzbiera się gro akcji
PZU na BLOGU:

www.ekorodzice.pl/index.php?ak...
Edytowany: 30 kwietnia 2010 00:13

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 30 kwietnia 2010 08:24:59
Mimo ogromnej nadsubskrypcji w ofercie PZU krajowe i zagraniczne instytucje finansowe zapłacą tylko tyle, ile inwestorzy indywidualni - postanowił skarb państwa i Eureko. W sumie wyłożą 5,8 mld zł

link

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 30 kwietnia 2010 09:01:46
SirHoe napisał(a):
Mimo ogromnej nadsubskrypcji w ofercie PZU krajowe i zagraniczne instytucje finansowe zapłacą tylko tyle, ile inwestorzy indywidualni - postanowił skarb państwa i Eureko. W sumie wyłożą 5,8 mld zł

link

ale pewnie będzie redukcja na poziomie 40-60%
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 30 kwietnia 2010 09:22:39
czyli jest szansa, ze beda dobierali na debiucie
Edytowany: 30 kwietnia 2010 10:12

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 30 kwietnia 2010 10:35:22
Zobaczymy, ile będą chcieli dobrać:) Dla indywidualnych nie było żadnej redukcji, więc myślę, że nawet jeśli - to przesadnie drogo dobierać nie będą, bo podaż będzie pewnie spora. Ja tu nie wszedłem, więc poobserwuję, porównam z PGE. Tam po trzech, czterech godzinach handlu zaczęły być testowane maksima, potem zjazd w dół. Ciekawe, jak będzie tutaj... No i za ile się otworzy:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 30 kwietnia 2010 10:45

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 30 kwietnia 2010 11:19:42
Nadsubskrypcja instytucjonalnych była 9-krotna, więc redukcja też będzie duża 80-90%.

Nadsybskrypcja w transzy indstytucjonalnej w ofercie akcji PZU
była dziewięciokrotna, a wśród inwestorów instytucjonalnych 59 proc. stanowią krajowi, a
41 proc. zagraniczni - poinformował resort skarbu w komunikacie.
źródło:PAP

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 1 maja 2010 11:18:08
Nawiązując do mojego wcześniejszego wpisu, ze względu na branżę, trudno odróżnić inwestora "branżowego" od "finansowego", gdyż głównymi graczami są grupy finansowe operujące najczęściej zarówno w ubezpieczeniach, bankowości, funduszach. Właściwe pytanie powinno być postawione inaczej - czy te koglomeraty będą zainteresowane przejęciem kontroli, czy nie - na warunkach podyktowanych przez SP. Wydaje mi się, że jest to perspektywa przynajmniej kilku lat.

Co do zachowania się kursu po debiucie, co myślicie o takim scenariuszu?:
- "rekiny" wstrzymują się od zakupów, licząc na scenariusz PGE (spadek pod dobrym debiucie),
- "drobni" wstrzymują się ze sprzedażą po kursie zbliżonym do ceny emisyjnej (część z nich będzie sprzedawać, gdyż wzięli kredyty),
- niskie (stosunkowo) obroty w początkowym okresie (wpływ pesymizmu rynków ?),
- powolne dokupywanie przez "rekinów", tym samym stabilny, powolny wzrost kursu.

Niestety taki scenariusz dla większości pewnie nie będzie na rękę (dla mnie również), gdyż zainwestowałem z myślą o zwrocie na poziomie 5%-10% w ciągu miesiąca.
Pozdrawiam
Edytowany: 1 maja 2010 11:18

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 1 maja 2010 11:49:55
Irek, wszystkie opisane przez ciebie scenariusze zakładają wzrost. A przynajmniej "dobry debiut", w związku z czym nie wiem, czym się stresujesz. "Dobry debiut" to według mnie co najmniej 5 procentowy wzrost, więc w takim wypadku zdążysz wyjść na swoje już pierwszego dnia (o ile nie będziesz zbyt chciwy). W przypadku "stabilnego, powolnego wzrostu", też zarobisz, gdyż jeśli w ciągu miesiąca nie wzrośnie o te 5%, to nie będzie to żaden "stabilny wzrost: a raczej - stabilny trend boczny :)

Zupełnie inna historia byłaby w przypadku.. spadków :) Ale to już inna historia, zależna głównej mierze od twojej wytrzymałości na ciosy oraz zdolności do ustawiania stop lossów Angel
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 1 maja 2010 12:00

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 maja 2010 14:32:12
Też kupiłem PZU. Powiedzmy 50% rodzinno-peselowych możliwości.

Co do prognozy Irka to widzę w niej tylko jeden prawdziwy aspekt:
czy w tym IPO wziął udział ktoś (firma), która jest zainteresowana w przyszłości przejęciem PZU ? I to tyle. I aż tyle.

Pisaliśmy co nieco o zabezpieczeniu kursu, a Vox podał dokładniejsze info na ten temat.
Teraz to będzie nagłaśniane.
Druga nagłaśniana sprawa to dywidenda za 2009 rok. Zdaje się, że zaliczkowo część wypłacono dotychczasowym akcjonariuszom. Ile zostało dla nas nie wiadomo, można szacować.
Nie bardzo też wiem na kiedy wyznaczono dzień prawa do dywidendy. Czy to IPO czy dopiero zostanie przeglosowane na walnym ?

Co do optymizmu to:
ani Eureko, ani SP nie mają prawa sypać przez rok. Niewielka liczba akcji sprzedanych pracownikom zaparkowana na 3 lata.
Akcje skupowane od pracowników wcześniej są wolne i były w obrocie, ale jak rozumiałem poza giełdowym. Teraz dopiero będą się mogły pojawić na rachunkach maklerskich. Czy na to potrzeba kilku dni czy już się stało ?
Najważniejsze: SP będzie bardzo zależało na sukcesie PZU. W sumie ze sprzedaży uzyskano sporo, ale do planu prywatyzacyjnego bardzo daleko. Przecież większość kasy z IPO trafia jako "odszkodowanie" do Eureko(sprzedającym było wychodzące z inwestycji Eureko). Czekają kolejne prywatyzacje, nie tylko Tauron" i bez sukcesu PZU trudno je będzie ulokować. Dlatego jestem prawie pewien, że niezależnie od sytuacji na giełdach debiut będzie powyżej 312,50 plus należne prowizje. I jakiś zysk.
Po to jest też ten bezpiecznik z odkupem.
A dalej ?
Wracamy do tematu czy w akcjonariacie PZU pojawi się duży, który przez giełdę będzie chciał (zamierzał chcieć) wejść w rolę Eureko i mieć ponad 50%. Ale to temat rzeka.
Edytowany: 1 maja 2010 14:34

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 maja 2010 14:40:03
Cytat:
Niestety taki scenariusz dla większości pewnie nie będzie na rękę (dla mnie również), gdyż zainwestowałem z myślą o zwrocie na poziomie 5%-10% w ciągu miesiąca.
Pozdrawiam

5% od 10k to tylko 500zł. nie ma o co kruszyć kopii. A debiut powinien być udany,
ale co potem jest wielką niewiadomą.

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 1 maja 2010 17:06:33
lajkonik napisał(a):
Też kupiłem PZU. Powiedzmy 50% rodzinno-peselowych możliwości.

Co do prognozy Irka to widzę w niej tylko jeden prawdziwy aspekt:
czy w tym IPO wziął udział ktoś (firma), która jest zainteresowana w przyszłości przejęciem PZU ? I to tyle. I aż tyle.

Pisaliśmy co nieco o zabezpieczeniu kursu, a Vox podał dokładniejsze info na ten temat.
Teraz to będzie nagłaśniane.
Druga nagłaśniana sprawa to dywidenda za 2009 rok. Zdaje się, że zaliczkowo część wypłacono dotychczasowym akcjonariuszom. Ile zostało dla nas nie wiadomo, można szacować.
Nie bardzo też wiem na kiedy wyznaczono dzień prawa do dywidendy. Czy to IPO czy dopiero zostanie przeglosowane na walnym ?

Co do optymizmu to:
ani Eureko, ani SP nie mają prawa sypać przez rok. Niewielka liczba akcji sprzedanych pracownikom zaparkowana na 3 lata.
Akcje skupowane od pracowników wcześniej są wolne i były w obrocie, ale jak rozumiałem poza giełdowym. Teraz dopiero będą się mogły pojawić na rachunkach maklerskich. Czy na to potrzeba kilku dni czy już się stało ?
Najważniejsze: SP będzie bardzo zależało na sukcesie PZU. W sumie ze sprzedaży uzyskano sporo, ale do planu prywatyzacyjnego bardzo daleko. Przecież większość kasy z IPO trafia jako "odszkodowanie" do Eureko(sprzedającym było wychodzące z inwestycji Eureko). Czekają kolejne prywatyzacje, nie tylko Tauron" i bez sukcesu PZU trudno je będzie ulokować. Dlatego jestem prawie pewien, że niezależnie od sytuacji na giełdach debiut będzie powyżej 312,50 plus należne prowizje. I jakiś zysk.
Po to jest też ten bezpiecznik z odkupem.
A dalej ?
Wracamy do tematu czy w akcjonariacie PZU pojawi się duży, który przez giełdę będzie chciał (zamierzał chcieć) wejść w rolę Eureko i mieć ponad 50%. Ale to temat rzeka.

Skarb Państwa ma dwa lata blokady, a Eureko 180 dni od 16 kwietnia. Jeśli chodzi o pracownicze papiery to muszą one zostać zdematerializowane i dopiero pojawią się na rachunkach maklerskich. Wedle tego co mówiła Iwańczuk - Michalczuk z DM PKO BP (ten dom przeprowadza dematerializację) stanie się to do 13 maja włącznie. Jeśli debiut będzie przed 13 to pracowniczce nie będą na nim sprzedawane.
Jeśli chodzi o dywidendę to ma ona być dopiero głosowana. Z tego co wiem to zaliczkowej za 2009 rok nie było. Wypłacone dywidendy były z lat ubiegłych do 2008 roku włącznie.
Edytowany: 1 maja 2010 17:08

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 maja 2010 22:34:55
paya napisał(a):

Skarb Państwa ma dwa lata blokady, a Eureko 180 dni od 16 kwietnia. Jeśli chodzi o pracownicze papiery to muszą one zostać zdematerializowane i dopiero pojawią się na rachunkach maklerskich. Wedle tego co mówiła Iwańczuk - Michalczuk z DM PKO BP (ten dom przeprowadza dematerializację) stanie się to do 13 maja włącznie. Jeśli debiut będzie przed 13 to pracowniczce nie będą na nim sprzedawane.
Jeśli chodzi o dywidendę to ma ona być dopiero głosowana. Z tego co wiem to zaliczkowej za 2009 rok nie było. Wypłacone dywidendy były z lat ubiegłych do 2008 roku włącznie.

Wielkie dzięki za uściślenie i informacje.

Co do dematerializacji akcji pracowniczych to pewnie nie będzie debiut przed zakończeniem tego procesu by nie było zarzutów jak przy prywatyzacji BŚ, lata temu.

Co do Eureko to nawet po 180 dniach nie będzie sypać, bo im zależy by sprzedać resztę też za przynajmniej 290 zł plus dywidenda. Jakby zaczeli sypać to kurs spadłby poniżej. I to dużo. Czyli raczej będą się wyzbywać akcji bardzo powoli i umiejętnie, albo co bardziej prawdopodobne w pakietówkach dla kogoś kto chce zająć ich miejsce. To jeden z aspektów tej prywatyzacji - ujawnienie się ewentualnego następcy Eureko w spółce.

Z tą dywidendą zaliczkową to nie jestem pewien. Ale jeżeli nie było i tak jak powiedział Grad, że póki co będą się trzymali przedziału 25-45% i to raczej bliżej górnej granicy to przy ponad 3,75 mld zysku w 2009 i 40% dywidendzie będzie po 17 zł na akcję. Tylko kiedy ?

Jednak o dywidendzie zaliczkowej za 2009 wspominano nie raz. Np. forsal.pl/artykuly/354966,dysk...
Inne żródła też o tym piszą. Nie wiem jaka to była kwota ???

Znalazłem taki artykuł w Wyborczej: wyborcza.biz/biznes/1,101562,7...
Wynika z niego, że 750 mln już wypłaconych pochodziło z zysku 2009. Jeżeli tak i jeżeli dywidenda wynosi 40% od 3,75 mld to mamy 1,5 mld całej dywidendy z tego połowę wypłacono. Oznaczałoby to, że dla nas, nowych pozostanie tylko po ~8,5 zł na akcję.

Edytowany: 1 maja 2010 22:54

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 2 maja 2010 12:33:41
Jak to będzie z tą dywidendą to się zobaczy.

arthurm
0
Wpisów: 6
Wysłane: 3 maja 2010 16:00:54
Vox napisał(a):
Cytat:
O ile nie dojdą do wniosku, że zostali oszukani, zwalą kurs jeszcze niżej i więcej nie ruszą pieniędzy z PKO - nie chciałbym być wtedy w skórze Tuska i Grada.

jesli tak bedzie, to kolejna prywatyzacje bedzie z dyskontem,
i trzeba bedzie w nia wejsc na 100% kapitału

spójrzcie, że to nowe rachunki "zielony" nie kupuje dla zarobku 10% będą czekać na więcej, pamiętaajcie także o sytuacji budżetowej Grad dopuszczając do starty indywidualnych na tym papierze nie zrealizuje planublackeye
będzie zarobek w krótkim czasie, ja liczę na 30%

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 3 maja 2010 22:08:59
Jesli chodzi o dywidende za 2009, to wyplacono juz zaliczkowo za 2009 rok jej czesc w 2009r. W tym roku planuja wyplate ok. 11 PLN na akcje - co daje przy max. cenie na akcje 312,50 ok. 3,5 % wartosci na akcje - ani dobrze, ani zle, ale tragedii nie ma.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pzu

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,905 sek.

sxqjboze
yuqzgilx
vvafnbwm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uglacarl
tifqlbxc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat