Analityk Fundamentalny napisał(a):
Dadelo informowało, że zwrócą 16-ego do końca dnia, więc jeśli tak będzie to powinno się udać jeszcze na Answear zapisać, jeśli ktoś jest zainteresowany, Choć warto pamiętać, że Answear sprzedaje MCI
Dzięki za jak zwykle bardzo ciekawą analizę Dadelo.
Mam kilka kwestii/wątpliwości z perspektywy gościa, który całe życie zawodowe siedzi w e-commerce handlując tym i tamtym ;-):
1. Czy nie wydaje się Tobie kuriozalnym, że praktycznie cała emisja ma iść na zakup towaru? Z mojej perspektywy od tego jest kredyt kupiecki wspomagany linią kredytową. Przy skali Oponeo uzyskanie takiego limitu jest realne i np. pożyczenie Dadelo tej kasy etc. Dziwnie wygląda, że ktoś chce oddać całkiem sporą część swojego biznesu, żeby kupić towar.
2. Czy nie dziwi Cię, że biznes, który dopiero rośnie ma świetną jak na handel rentowność netto? I czy zapowiedź w stylu "EBITDA może nie być najważniejsza" nie sprawi, że po debiucie wyniki pójdą mocno w dół, a co za tym i napompowana wycena?
1. Tak dla mnie to jest minus. Oczywiści kewstia o przedpłatach czy płątności gotówkowej na rowery zamówione na 2021 to jest pewno prawda, ale pamiętajmy, zę rowery i osprzęt to ok. połowy sprzedazy. nawet jak zrobią 100 mln zrazem w 2021 to by znaczyło, ze zapasy by musieli kupić na sprzedaż po 50 mn zł czyli efektyewnie pewno koło 40 mln zł (marża odchodzi) - więc tutaj się nie dodaje za bardzo.
2. Ja lubię biznesy, które są już rentowne - tak mam :). Pamiętajmy, ze oni mają 30% marży pierwszej i jednak pewną skalą (kilkadziesiąt mln zł sprzedaży to już jest skala) wiec mogą zarabiać. Co do ryzyka zajeście EBITDA - ta jest - prezes wpsominał, że raczej 9 niż 11%. Ja uważam, że powinni miec dwycyfrową ponieważ rosnąc mają lepsze warunki u dostawców, które zapewne oddadzą w rynek w sporej części i znowu wzrosną i rozwodnią zupełnie koszty stałe (zarząd i część kosztów magazynu)
Wycena igólnie jest wysoka - wg mnie wszystko się sprowadza do tego czy zrobią ok. 100 mln zł sprzeązy w 2021 (na rozsądnych marzach pczywiscie) i czy potem się będą w stanie też dwycyfrowo rozwijać. jeśłi tak to widzę sens. Ale prawdą też jest to, zę patrząc na Oponeo (nie analizowałe nigdy tej spółki ale szybk o rzuciłęm okim na SF) to główny akcjonariusz miałby cash aby sfinansować kapitał obrotowy