PARTNER SERWISU
iepocmie
341 342 343 344 345
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 4 września 2015 22:07:48 przy kursie: 67,99 zł
W pełni się zgadzam trudno oszacować sprzedaż na smarty, tak samo jak trudno ocenić ilu z tych co grali na PC lub na mobilnych zagra na konsoli. Choć tacy są stąd oceniam, że ze sprzedaży 3 razy wyższej niż na tablety byłbym bardzo zadowolony. W dłuższej perspektywie te małe kamyczki czy cegiełki nie są tak istotne ale z każdej takiej cegiełki buduje się wartość firmy i przyszła kapitalizacja. Przyszłość to Industrial ale na razie nie mamy pojęcia jaka to gra i jaki może mieć potencjał stąd zbierajmy ziarnko do ziarnka jeśli nie wymaga to dużych nakładów. Portując (udanie) grę na różne platformy buduje się markę i rozpoznawalność spółki pod kolejne produkcje. Moim zdaniem nie jest to błąd. Tym bardziej, że zainteresowani mają rozeznanie co w spółce "piszczy". Stąd ja śpię spokojnie...Angel
Sam z ciekawością popatrzę ile z TWOM można wyciągnąć.
Faktycznie TWOM jest ambitny i nie za wielu zagra w podróży czy na przerwie choć takie możliwości też są. To, że to nie klon Angry to też pewien plus, bo klony różnych gier mi się już opatrzyły i cieszy mnie, że spółka ma tak ambitne produkcje. Dzięki temu ma dużo łatwiej zaistnieć na rynku. Z czasem gdy będzie firmą rozpoznawalną może sobie pozwolić na bardziej popularne produkcje. Być może Industrial będzie częściowym krokiem w tą stronę. Mam nadzieję, że wszystkie produkcje będą bardzo innowacyjne i wnoszące powiew świeżości i coraz większą sprzedaż...Angel
Ja liczę, że GR w perspektywie 2-3 lat będzie także przynosić zyski przekraczające 6 cyfr i czekam na jakąś bardzo kasową produkcję z launch.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 września 2015 22:11

baks
152
Wysłane: 8 września 2015 21:53:00 przy kursie: 65,75 zł
Myślę, że pojawiły się nowe ciekawe wieści....
właśnie wykuwamy bardzo ciekawy update wersji pecetowej na Steama, więc nie zapominamy o graczach pecetowych. Szczegóły wkrótce, ale trochę jeszcze roboty przed nami.
polygamia.pl/Polygamia/1,10716...

Wyjaśnia to, że także do wersji wcześniejszych będą updaty - co nakręci sprzedaż.
Chociaż niewiele wskazuje aby update pojawiło się przed końcem roku - co wynika z wpisu o sporej pracy. Poza tym byłoby to nielogiczne aby update pokazał się przed konsolami.
Nie ulega wątpliwości, że sprzedaż TWOM w przyszłym roku zapowiada się nie gorzej niż w obecnym.
Zastanawia mnie czy będzie to bezpłatny update, płatny DLC czy może raczej akcja charity.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 10 września 2015 14:58:58 przy kursie: 64,50 zł
Zgodnie z info prasowym, złożyli prospekt do KNF o przeniesienie notowań na GPW.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Kod:
mod: dodawaj źródła informacji
Edytowany: 10 września 2015 15:14

loook
0
Wpisów: 42
Wysłane: 10 września 2015 15:17:02 przy kursie: 64,50 zł
Wie ktos jak dlugo trwa przeniesienie na GPW od momentu zlozenia prospektu?

baks
152
Wysłane: 10 września 2015 16:19:24 przy kursie: 64,50 zł
Notowania powinny być w październiku a sztywnego terminu nie ma. Po zatwierdzeniu prospektu (chyba 14 dni) spółka występuje z propozycją terminu notowań. Jeśli nie było zastrzeżeń do prospektu to raczej termin jest akceptowany. Ostatnio obserwowałem to na przykładzie Jujubee tyle, że tam było wejście na NC i emisja akcji. Zajęło to tam 2 miesiące od publikacji prospektu.
Tutaj wymagania są większe ale bez emisji akcji stąd cały proces potrwa krócej. Wydaje mi się, że prospekt będzie zatwierdzony w ciągu 1-2 tygodni a same notowania zakładam, że będą między 1 a 15 października. Chyba , że sama spółka zaproponuje późniejszy okres. W przypadku jujubee zaproponowali 2 tygodniowy okres od dopuszczenia do notowań.
Edytowany: 10 września 2015 16:36

enthusiast
PREMIUM
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 201
Wysłane: 10 września 2015 17:28:14 przy kursie: 64,50 zł
Nie wiem, ale w przypadku MDG trwało to trochę dłużej bo całe 5 miesięcy:
2013-09-04 - złożenie prospektu do KNF,
2014-01-10 - zatwierdzenie prospektu,
2014-02-03 - pierwszy dzień notowań na GPW.

Przenosiny też były bez nowej emisji.

baks
152
Wysłane: 10 września 2015 18:44:45 przy kursie: 64,50 zł
Tak tyle, że od paru tygodni panują nowe zasady - rozpatrywanie wniosków bez zbędnej zwłoki. Nie pamiętam ale chyba padła deklaracja o 2 tygodniach. Stąd podałem najbardziej optymistyczny według mnie scenariusz. Jakiś czas temu gdy wchodził CIG nie zajęło to o ile pamiętam więcej niż 2 miesiące a biorąc pod uwagę "szybszą ścieżkę" oczekiwania 4-6 tygodni są uzasadnione. Choć nie ma gwarancji, że potrwa to krócej niż 2 miesiące.
Przypomnę, że publikacja prospektu Jujubee w maju (zamknięcie zapisów 1 czerwca) a debiut po 2 miesiącach. Wprowadzenie akcji do obrotu (decyzja) 14 lipca 2 dni później wniosek o notowania z dniem 3 sierpnia. Zakładając 14 dni na rozpatrzenie wniosku z akcjami już nie trzeba nic robić (materializacja itp) stąd myślę, że 28-30 września spokojnie będzie można złożyć wniosek o termin notowań np. 12 października - poniedziałek całkiem dobry dzień - nowy tydzień na nowy parkiet ...Angel
Nie ma gwarancji ale podtrzymuję, że okolice połowy października wydają mi się realne. Nic jednak nie stanie się gdy będzie to nawet koniec października lub połowa listopada, bo to decyzja spółki. Może będą jakieś względy które będą uzasadniały jakiś konkretny termin rozpoczęcia notowań. Może są jakieś rekomendacje biura prowadzącego (BOŚ) ale nie sądzę aby to miało jakieś istotne znaczenie.
Stąd stawiam na debiut zdecydowanie w październiku.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 14 września 2015 14:37:34 przy kursie: 59,00 zł
Ładnie nurkuje kurs. Spółka jest mniej warta niż Vivid Games, mimo znacznie lepszych wyników. Rynek po raz kolejny pokazuje, że dziwnie odbiera rzeczywistość.

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 14 września 2015 19:05:18 przy kursie: 59,00 zł
chimpo napisał(a):
Ładnie nurkuje kurs. Spółka jest mniej warta niż Vivid Games, mimo znacznie lepszych wyników. Rynek po raz kolejny pokazuje, że dziwnie odbiera rzeczywistość.

Bo dla rynku te zyski to już chyba wyłącznie element przeszłości, a przyszłość niesie z sobą wiele niepewności - nie tylko odnośnie produktów spółki i ryzyka bessy na szerokim rynku, ale również odnośnie całej branży. Ostatnio, dzięki danym pozyskanym przez steamspy, pojawiło się kilka artykułów poruszających temat Indie Apocalypse (#indiepocalypse). Przy pomocy konkretnych cyferek i przykładów pokazują to o czym pisałem kilka miesięcy temu – segment indie zamienia się ślepą uliczkę w której leje się krew:

medium.com/@TonyPlaysGuitar/ra...

gamasutra.com/blogs/JeffVogel/...

venturebeat.com/2015/09/04/the...

W dużym skrócie, najlepszą ilustracją tego co się dzieje są dwa poniższe wykresy:

Poniższy pokazuje liczbę nowych tytułów które miały swoją premierę na Steam w danym miesiącu.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać rynek jest dosłownie zalewany nowymi tytułami. Chyba nic tak dobrze nie ilustruje gwałtowności zaostrzania się konkurencji, jak przyrost wykładniczy?

Drugi wykres prezentuje konsekwencje tego tsunami nowych gier.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać, klienci kupujący na Steam kupują co miesiąc względnie stałą liczbę nowych gier (ich czas i portfele nie są z gumy), co oznacza, że przy takim wysypie nowych tytułów mediana wielkości sprzedaży w premierowym miesiącu leci na twarz.

Te czarne chmury oczywiście nie gromadzą się wyłącznie nad 11b, ale dotyczą całej giełdowej branży gamedevowej. Nie wiem czy 2015 nie jest przypadkiem ostatnim rokiem w którym ta branża dała solidnie zarobić na giełdzie.
Edytowany: 14 września 2015 21:07

lb85
7
Wpisów: 224
Wysłane: 14 września 2015 21:02:33 przy kursie: 59,00 zł
Może kolega Szutnik pokusiłby się o jakieś spojrzenie techniczne w wolnej chwili?

Wydaje się ciekawy moment.

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 14 września 2015 21:37:09 przy kursie: 59,00 zł
Na czym ma polegać właśnie teraz ciekawy moment ?
Ja tu widzę konsolidację od prawie roku po mega wzroście.
Kurs trzyma się bardzo mocno, 70 zł +- 10 zl

Na razie nic szczególnego.

Jak przebije opór lub wsparcie to wtedy będzie ciekawy moment.

kliknij, aby powiększyć

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 września 2015 21:49:53 przy kursie: 59,00 zł
chimpo napisał(a):

To znamiona paniki, najwyraźniej sporo krótkoterminowych graczy w nadziei na udany debiut na mobilkach i przejście na gpw zakupiło akcje w rejonie 70zł, teraz te akcje tylko ciążą.

slawek_wr napisał(a):

Ano na tym, że pojawiło się kilka pozytywnych informacji w ostatnim miesiącu a kurs leci na minima kanału o którym piszesz. Robi to bardzo zdecydowanie i brakuje chętnych do kupowania i jest to szczególna sytuacja w ciągu kilku ostatnich miesięcy.
Dodatkowo ja od strony technicznej spodziewałbym się poustawianych stop-losów w rejonie 57-53zł i gwałtowne przebicie tego rejonu może zwiastować głębszy kryzys kursu.

No ale podobno w tym miesiącu ma być premiera na smartfony - może to tylko szukanie masy krytycznej po uzyskaniu której będzie tylko lepiej thumbright

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 14 września 2015 21:52:56 przy kursie: 59,00 zł
A skąd informacja, że w tym miesiącu ma być premiera na smartfony?

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 14 września 2015 21:56:40 przy kursie: 59,00 zł
vladinio przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź.

Jest odpowiedzią na pytanie skierowane poniekąd do szutnika. Pytający sugeruje ciekawy moment pod względem technicznym , nie fundamentalnym (szutnik z tego co wiem , gł. techniką operuje), a technicznie tu od prawie roku nic się nie dzieje. Konsoooooooooooooooolidacja.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 września 2015 22:04:54 przy kursie: 59,00 zł
Frey napisał(a):
A skąd informacja, że w tym miesiącu ma być premiera na smartfony?

tu z forum - dlatego napisałem podobno, jeśli dobrze pamiętam, to Baks typował taki termin.

@slawek_wr
tak wiem, patrzysz długoterminowo, ale ja krótkoterminowo i rsi w przeciągu kilku ostatnich miesięcy tylko raz było niżej. [edit] W poprzedniej mojej wypowiedzi zabrakło chyba jednego słowa określającego tę szczególność = impet [edit]. Na mój nos tym razem poziom 55 zł nie wytrzyma, ale fakt to Szutnik był wywołany do tablicy.
Edytowany: 14 września 2015 22:10

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 14 września 2015 22:30:58 przy kursie: 59,00 zł
@rockq

Wnioski z artykułu z venturebeat są tragiczne ale dla innych firm. Zauważ, że problem nasilony jest na rynku mobile gdzie kilka gier F2P zgarnia większość dochodów. Mimo tego 11b radzi sobie na tym rynku b. dobrze - większe gry jak Anomaly czy TWoM miały Editor Choice, w Google Play firma jest "Top Developer". Zgoda, spółka (jak każdy) ma pod górkę, ale na tym rynku funkcjonuje już kilka lat i świadomie kontroluje koszty -> patrz koszt wersji mobilnych to zaledwie kilkaset tysięcy.
Co rynku PC/Steam - nowi deweloperzy mają bardzo ciężko, mniejsze tytuły praktycznie muszą mieć się czym przebić, żeby wogóle zaistnieć. 11b jest już rozpoznawalny i w miarę przygotowany do tej sytuacji. Strategia ICE świetnie do tego pasuje. GR jest również elementem tej układanki. Za sukcesem TWoMa stoi właśnie dobrze przemyślana strategia współpracy z Youtuberami, którzy zrobili filmiki przed premierą.
Być może będzie apokalipsa, która wymiecie najsłabszych. Jestem spokojny, że 11b ją dobrze przeżyje bo jest do tego dobrze przygotowane: koszty pod kontrolą, zapas gotówki na kilka lat funkcjonowania, rozwijane narzędzia do wsparcia marketingowego (wydawnictwo i GR), wydawanie gier na wiele platform i marka. Dodatkowo spółka zawsze może przejść z segmentu indie do AAA.

A po apokalipsie - jak opadnie kurz, będzie dużo wolnych etatów i zmniejszy się konkurencja.

Bardziej bałbym się o tych co dopiero postanowili rozpocząć swoją działalność. Ich pierwszy projekt może być ostatnim. PixWing na razie listy bestsellerów nie zawojował, choć nie wątpie, że dostarczył frajdy przy tworzeniu.

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 14 września 2015 23:01:46 przy kursie: 59,00 zł
vladinho napisał(a):
chimpo napisał(a):

To znamiona paniki, najwyraźniej sporo krótkoterminowych graczy w nadziei na udany debiut na mobilkach i przejście na gpw zakupiło akcje w rejonie 70zł, teraz te akcje tylko ciążą.

Ja bym tak dramatycznie do kwestii zachowania kursu nie podchodził.

Z AT widać , że papier jest już ładnie wychłodzony po tych spektakularnych wzrostach z końcówki ubiegłego roku. Wsparcie kanału konsolidacyjnego jest dokładnie na 38% fibo fali wzrostowej, która powstała od połowy listopada ubiegłego roku. Na tygodniowych interwałach zwróciłbym uwagę na poziom RSI jest w okolicach z których nastąpił wystrzał kursowy sprzed miesięcy. Trix i MACD te ładnie się wychłodziły. Oczywiście rynek może zechcieć przetestować SL, ale teoretycznie zarówno poziom Fibo jak i pokrywający się z z nim wsparcie wielomiesięcznego wsparcia konsolidacji, sugeruje że to powinny być tam( na wsparciu boczniaka) bardzo silne zachowania odbioru akcji od podaży.
W dodatku na dziennych widać już nie tylko schłodzenie oscylatorów, ale wręcz ich mocne wyprzedanie, co sugeruje że do przesilenia pro-wzrostowego jest bliżej, niż dalej( biorąc pod uwagę kompilację oscylatorów dziennych i tygodniowych), chociaż oczywiście sygnałów K jeszcze nie ma.

tygodniówka

kliknij, aby powiększyć

dzienne

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 14 września 2015 23:02

lb85
7
Wpisów: 224
Wysłane: 15 września 2015 10:01:45 przy kursie: 64,90 zł
slawek_wr napisał(a):
Ja tu widzę konsolidację od prawie roku po mega wzroście.
Kurs trzyma się bardzo mocno, 70 zł +- 10 zl

Na razie nic szczególnego.

Jak przebije opór lub wsparcie to wtedy będzie ciekawy moment.

kliknij, aby powiększyć

Kurs zbliża się do dolnego ograniczenia konsolidacji wobec czego można się pokusić o zastanowienie nad scenariuszem ewentualnego wyjścia z kanału dołem i dalszego rozwoju sytuacji. W tym kontekście ciekawy moment.

baks
152
Wysłane: 15 września 2015 10:37:39 przy kursie: 64,90 zł
Taaa znów wysyp jasnowidzów. Część graczy zapomniało chyba, że akcje są tak wyceniane ile ktoś chce za nie zapłacić. Jeśli brakuje kupujących to kurs spada aż do poziomu znalezienia równowagi a na tej spółce trudno wyrokować możliwe poziomy minimalne. Zresztą cała nasza giełda jest bardzo słaba i nie ma spółek wyłącznie mocno rosnących w tym roku. Przykłady banki, KGHM niby mocne bogate spółki a co się dzieje. A dla tej spółki co to jest poziom 60 czy nawet 58zł ?
Jak ktoś pisał dolny poziom kanału w którym się porusza. Przełom czerwca lipca też było 62zł aby w kilka dni znaleźć się na nowych maksimach 82zł.
Nawet poziomy 55 czy 52-50zł nie będą tragedią tylko zwykłą mocną korektą - co w dalszej perspektywie będzie korzystne a nawet wskazane. Na spółce jest grupa graczy okazyjnych (szukających krótkoterminowych okazji sporego zarobku) i poziomy 55 i niżej znów ich zachęcą. To normalne na giełdzie - więc skąd to bicie piany.
Nie ma aktualnie tak silnych sygnałów kupna aby kurs rósł..... więc spada i to wszystko.Angel

Co do moich prognoz z premierą to było rozważane w wariancie zapasowym gdyby spółka zdecydowała się na premierę konsol w tym roku. Wariant podstawowy zakładał premierę w lutym a w takim przypadku premiera na smartfony nie jest prawdopodobna we wrześniu w tej sytuacji trudno określić premierę, bo tak samo może być w październiku jaki w grudniu.
Edytowany: 15 września 2015 10:44

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 15 września 2015 17:21:17 przy kursie: 64,90 zł
www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

rynek zapewne bedzie teraz spekulował na kogo może zapolować EA ? na VVD, F51, 11bit ???
Everything you know is wrong.........

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

341 342 343 344 345

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,177 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat