W domu maklerskim KBC Securities (z jego oferty korzystam) są dwa sposoby na lewarowanie zakupów:
Dopalacz finansowy TRADER - odroczona płatność i wygląda to troszeczkę inaczej niż standardowa odroczna na polskim rynku.
Opis:
- usługa za darmo
- możliwość skladania zleceń bez środków pieniężnych na rachunku inwestycyjnym
- brak limitu kwotowego - limit stanowi równowartość max 50% wartości portfela (do wyceny portfela brane są wszystkie akcje z rynku - nawet z rynków zagranicznych)
- możliwość wystawiania zleceń z dowolnym terminem ważności
- do 3 dni na zapłatę za zakupione akcje
- zapłata następuje w formie wpłaty (przelewu) środków na rachunek lub sprzedaży akcji
- brak kosztów w przypadku gotówkowej zapłaty
- jeżeli akcje sprzedajemy tego same dnia (day-trading) nie ma żadnych kosztów - czyli mamy pożyczke z 50% dżwignią bez kosztó
- jezeli sprzedajemy następnego dnia (max 3 dni na sprzedaż) za każdy dzień płacimy odsetki od salda debetowego - obecnie 11 % w skali rocznej - info jest na stronie
Jak to działa w praktyce:
- wystawiam zlecenia długoterminowe bez gotówki na rachunku inwestycujnym i dopiero jak się kupi to mam 3 dni na przelanie (a wtym czasie kasa leży na koncie w baku i procentuje)
- można wystawiać zlecenia "od czapy" na takich akcjach jak Wikana (np. po 10 groszy i czekać jak się kupi) - nie blokuje gotówki na kilka tygodni
- jak stosuej day-trading to wogóle nie ponosze kosztów za "pożyczkę"
- jeżeli trafi się inwestycja z której nie wyskoczy się tego samego dnia to i tak mam trzy dnia na albo wpłącenie gotówki (jeżeli chce potrzymać lub mam kase) albo na sprzedaż akcji (jak nie chce trzymać albo nie mam kasy) - a 11% odsetek w skali roku od salda debetowego to nie są wielkie pieniądze - żadnych innych opłąt nie ma
Inna sposób na dźwignie do standardowa
pożyczka giełdowa, ale z nie standardowymi parametrami:
- niskie opłaty za uruchomienie i marże (są na stronie
kbcmakler.pl/oferta/pozyczka_g... można jeszcze coś utargować) w stosunku do tego ca na rynku
- szeroka lista spółek pod zabezpieczenie - podan 200 (jedna z najszerszych list na rynku i dostępna w internecie - co też jest pewną wartością)
- szybko udzielają, bo udziela jej biuro, a nie bank
- odsetki od pożyczki naliczane tylko od wykorzystanej, a nie od całej puli (niby standard, ale zdarzają się pojedyncze przypadki na rynku z inną zasadą) - dodatkowo odsetki można sobie wrzucić do puli kredytu, więc nie musimy posiadać oddzielnej gotówki na opłacanie comiesięcznych odsetek
- jak pożyczka powyżej 2 mln to dochodzi jeszcze opłąta notarialna za oswiadczenie o poddaniu się egzekucji, ale jak w oświadczeniu nie podamy daty ważności pożyczki, to później przy rolowaniu biuro nie wymaga nowego oświadczenia (wystarcza im stare, ale oświadczenie musi być ważne - odpadają dodatkowe koszty)
- taki myk dla sprytnych, jak ktoś będzie miał pożyczkę i bedzie handlował na zasadzie day-tradingu to nie będzie ponosił kosztów odsetek - pozyczka jest urucamiano rano i spłącana po sesji - jeżeli kupimy i sprzedamy to cała kasa jest na rachunku i pożyczka w całości spłaca się na koniec - zostawałaby tylko sama prowizja za uruchomienie
- codziennie na koniec dnia raport mailowy z wyceną rachunku oraz wyliczonym wskaźnikiem zabezpieczania
Jak dla mnie bardzo fajne rozwiazania i na razie nic ciekwaszego nie znalazłem u konkurencji.