PARTNER SERWISU
yqsccekf
132 133 134 135 136
zaq11
0
Wpisów: 12
Wysłane: 12 września 2011 23:02:22 przy kursie: 4,56 zł
Mówicie że Petrol może spaść poniżej 1zł, ale chyba zapominacie że Petrolinvest ma potwierdzoną ropę w Koblandy przez zewnętrzną firmę Petroleum Geo-Services. Tam moze leżeć ropa za kilka mld baksów więc to chyba jest coś warte. Nawet jak Rysio przestanie spłacać odsetki to jego złoża w Koblandy mają wartość przekraczającą wartość długów.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 12 września 2011 23:22:44 przy kursie: 4,56 zł
Nie sądzę, żeby to tak działało. Petrol tak naprawdę nic nie "ma". Ma przyznaną koncesję, a jeżeli tej koncesji nie będzie w stanie realizować, to go po prostu zgonią z pola i wpuszczą kogoś kto potrafi.

Denilson
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 97
Wysłane: 13 września 2011 08:23:37 przy kursie: 4,56 zł
zaq11 napisał(a):
Mówicie że Petrol może spaść poniżej 1zł, ale chyba zapominacie że Petrolinvest ma potwierdzoną ropę w Koblandy przez zewnętrzną firmę Petroleum Geo-Services. Tam moze leżeć ropa za kilka mld baksów więc to chyba jest coś warte. Nawet jak Rysio przestanie spłacać odsetki to jego złoża w Koblandy mają wartość przekraczającą wartość długów.

Mógłbyś przytoczyć źródła tych wiadomości ? To było by na prawdę ciekawe.
Ja w informacjach sprzed kilku tygodni widzę tylko info, o perspektywie złóż ropy. Ale to wiadomo od
początku, bo inaczej by nie zaczeli wiercić przecież ;)

Podaj mi proszę źródło, gdzie piszą, żę ropa jest na 100% oraz z informacją ile jest tej ropy, bo skoro piszesz, że złoża przekraczają wartość zobowiązań Ryśka, to rozumię, że masz informację ile jest tej ropy, że tak ją wyceniłeś ?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 września 2011 08:29:45 przy kursie: 4,56 zł
zaq11 napisał(a):

OIL nigdy jeszcze nie potwierdził żadnego złoża z ropą, nigdzie i nigdy. Wszystko ciągle jest w kategoriach perspektywistyczne i prawie nic warte przy licytowaniu firmy za długi. Za dużo czytasz polskich for pełnych naganiaczy ile to ropy juz ma Petrol. Ciągle nic nie ma, ciągle tylko warunkowo może mieć.

Póki nie znajdzie ropy nie jest wart nawet 1 zł, bo przecież długów ma duzo więcej niż całej wartości firmy. Tutaj raczej poziom Veno bym widział (póki nie znajdą ropy).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 września 2011 08:30

MC
MC
0
Wpisów: 23
Wysłane: 13 września 2011 16:46:13 przy kursie: 4,39 zł
Cytat:
OIL nigdy jeszcze nie potwierdził żadnego złoża z ropą, nigdzie i nigdy. Wszystko ciągle jest w kategoriach perspektywistyczne

Nieprawda. Według tej informacji, pochodzącej między innnymi z ESPI :

"Według raportu otrzymanego od zatrudnionego przez Petrolinvest niezależnego eksperta, firmę McDaniel & Associates Consultants, zarząd firmy zwraca uwagę, że opublikowany raport wycenia kontrolowane przez Grupę Petrolinvest zasoby na poziomie:

a. Zasoby perspektywiczne (zredukowane do poziomu ważonego ryzykiem) - 2,766 miliarda USD,
b. Zasoby warunkowe - 38,3 miliona USD,
c. Zasoby potwierdzone - 8,8 miliona USD.

Firma dodaje też, że "przeklasyfikowanie zasobów perspektywicznych do kategorii zasobów warunkowych lub zasobów potwierdzonych - w części objętej takim przeklasyfikowaniem - oznaczać może znaczny wzrost wyceny takich złóż."

Dodatkowo posiadają potwierdzone 3mln bbl z kilkudziesięciu mln bbl (perspektywicznych + warunkowych) w odwiercie G-4d na strukturze Żubantam.

PS Nie karmcie trolli z wcześniejszych postów.Proszę.
Edytowany: 13 września 2011 16:49

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 września 2011 16:53:56 przy kursie: 4,39 zł
@MC
faktycznie, mają potwierdzone 8,8 miliona, ale to jest 200 razy mniej niż to co powinni żeby mieć sensowną wartość. I tak ze 100 razy mniej niż trzeba żeby byli warci więcej niż zero, po odliczeniu wszystkich długów i zobowiązań.

de iure nie miałem racji, ale de facto - jak najbardziej miałem Angel Firma w chwili obecnej jest w dramatycznej sytuacji a jej wartość będzie dalej spadać bo giełda dostała kolejną emisję akcji.

btw: - to jest info sprzed DWÓCH lat... Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 września 2011 16:59

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 13 września 2011 20:27:34 przy kursie: 4,39 zł
Obstawiam FF=100% do końca roku (każdy wie że w Kazachstanie są srogie zimy).
PETROLINV RB 96/2011 Zmiana stanu posiadania akcji
Cytat:
(...)W rezultacie emisji w dniu 6 września 2011 roku (...) Prokom posiada (i) bezpośrednio (...) 4,74 % w kapitale zakładowym Spółki (...) oraz (ii) pośrednio (...) 5,93 % w ogólnej liczbie głosów.

Ciekawe jak będzie wyglądało Walne gdy nie przybędzie nawet Prokom. Think

Może ktoś podpowie gdzie można sprawdzić przyrost zainteresowania kontraktami na OIL (może tam angażuje się zorganizowany kapitał?).
Albo czas albo pieniądz. ...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 13 września 2011 20:49:06 przy kursie: 4,39 zł
Tu:

stooq.pl/q/?s=foilu11&c=3m...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 13 września 2011 21:37:38 przy kursie: 4,39 zł
BigLot napisał(a):
Obstawiam FF=100% do końca roku (każdy wie że w Kazachstanie są srogie zimy).
PETROLINV RB 96/2011 Zmiana stanu posiadania akcji
Cytat:
(...)W rezultacie emisji w dniu 6 września 2011 roku (...) Prokom posiada (i) bezpośrednio (...) 4,74 % w kapitale zakładowym Spółki (...) oraz (ii) pośrednio (...) 5,93 % w ogólnej liczbie głosów.

Ciekawe jak będzie wyglądało Walne gdy nie przybędzie nawet Prokom. Think

Może ktoś podpowie gdzie można sprawdzić przyrost zainteresowania kontraktami na OIL (może tam angażuje się zorganizowany kapitał?).

To jasne. Na walne przyjdzie Nasz Petrolinvest.
Czy ktoś potrsfi ocenić ile RK stracił na OIL-u? Ile akcji objął i sprzedał ze stratą? Ktoś ma pojęcie jakie to kwoty?

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 14 września 2011 00:43:29 przy kursie: 4,39 zł
Obawiam się, że "Ich Petrolinvest" może również nie dopisać, bo za bardzo mi ta inicjatywa pachnie próbą politycznego bądź "tak jakby" politycznego zaistnienia jej założyciela. Ale to tylko moje wrażenie:) Oczywiście bardzo zabawna byłaby wizja, w której ta grupa pojawia się nagle na walnym w liczbie umożliwiającej zmianę statutu spółki i wykopuje Wielkiego Drukarza z władz wszelkich, jest to jednak taka sama fikcja, jak petrolowa ropa:) Zresztą... a po co im tak właściwie ten Petrolinvest?
Ciekawe jest jednak co innego. Mianowicie, czy Prokom i "Osiedle Wilanowskie" traktowane są jako całość w myśl przepisów o obowiązku informacyjnym w przypadku zejścia poniżej 5%. Bo jeśli nie są, to obstawiam, że 100% ff zobaczymy tu bardzo szybko, co będzie swoistym majstersztykiem, oraz wyraźnym przykładem, jak nie powinien wyglądać statut spółki giełdowej:)

Jeszcze edycja dotycząca strat R.K.
Według mnie nie stracił ani grosza, a mógł jeszcze zarobić, wykorzystując grę na kontraktach czy sprytne pożyczanie akcji. Trochę się pewnie nagimnastykował, ale na swoje wyszedł:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 14 września 2011 00:46

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 16 września 2011 13:42:48 przy kursie: 4,46 zł
Ktoś tu jeszcze gra tym? Zaraz będą ropę wydobywac przecieżLiar

Stąd:
Cytat:
Jednocześnie spółka, zgodnie z komunikatem z 23 sierpnia br. mówiącym o wypływie gazu z kondensatem, co wskazuje (wraz z innymi wynikami) na odkrycie złoża, realizuje dalsze prace przygotowujące odwiert do opróbowania i wydobycia.

A tak już serio, oni faktycznie coś jeszcze tam dłubią?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 17 września 2011 10:55:20 przy kursie: 4,46 zł
Witam forumowiczów Petrolinvestu. Na wstępie widzę po wpisach iż faktycznie w porównaniu z innymi forami na tym trzeba się wykąpać, umyć zęby i założyć garnitur. A teraz do rzeczy. Wybieram się na WZA, nie ukrywam że jestem tam częstym bywalcem, w związku z tym jeśli ktokolwiek miałby jakieś pytania a nie będzie brał udziału bez problemu mogę je odczytać, dodam iż nie należę do żadnej sekty typu Nasz Petrolinvest, jestem tylko drobnym akcjonariuszem. Poniżej opiszę moje pytania skierowane do firmy. 1. Czy firma nadal współpracuje z Totalem, czy wobec zadłużenia Petrolinwestu lub innych przyczyn współpraca to jest zawieszona. 2. Czy firma nadal współpracuje z McDaniels gdyż z ostatnich informacji wnioskuję iż obowiązki przejeła firma Schlumberger - komunikat 16 sierpień - jeśli tak to dlaczego. 3. Wg experta paliwowego Andrzeja Szczęśniaka, poszukiwanie ropy jest tańsze niż infrastruktura, oczyszczanie itp. Z ostatniej wypowiedzi Pana Prezasa w TYN CNBC będzie to ostatnia emisja, przy czym poprzednia pod infrastrukture też miała być ostatnia o czym na ostatnim WZA zostałem osobiście zapewniony. Wg powyższego jaka jest gwarancja że jest to ostatnia emisja. 4. Co stało się z pieniędzmi z ostatniej emisji pod rzekomą infrastrukturę. 5. Czy hipotetycznie firma zakłada sprzedać działki w Kazachstanie, spłacić zobowiązania i ogłosić upadłośc. 6. Firma ma 350 mln zł krótkoterminowych zobowiązań, z czego planuje je spłaćić, z emisji nowych akcji. 6. Powszechnie wiadomo iż akcjonariusze jak i analitycy mają o firmie nie najlepsze zdanie, nie będzie nadużyciem jeśli powiem że jest zakałą GPW. w związku z tym czy Prezes nie obawia się utracić swojego wizerunku jeśli firmie nie powiedzie się w Kazachstanie, czy pensja Pana Krauze jest tego warta. Na koniec proszę o wyrozumiałość moderatora, który jest ostry i szybki jak szabelka Pana Wołodyjoskiego. Z poważaniem.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 17 września 2011 15:45:52 przy kursie: 4,46 zł
Skoro już jedziesz na to walne, pozwolę sobie dołączyć parę pytań od siebie:)
1. Skąd wzięła się obecna wycena spółki Silurian? Jakie dobra, poza koncesjami na poszukiwania zostały wniesione, że była firma „Villa Modra”, kupiona pod koniec 2010 roku za niecałe 100.000,- PLN (sto tysięcy) nagle zrobiła się warta kilkadziesiąt milionów? Kto dokonał takiej wyceny? Jakiś niezależny podmiot, czy spółka matka ot tak sobie, spojrzała gospodarskim, lekko przymrużonym okiem i bach, strzeliła wycenę? Dalej, jeżeli z jakichś powodów wprowadzenie spółki Silurian na giełdę w Londynie będzie się przedłużało, bądź jej prospekt emisyjny nie znajdzie uznania w oczach tamtejszego KNFu, skąd forma ta zamierza pozyskać fundusze na swoją działalność i stworzenie infrastruktury do odkrywania i wydobycia gazu łupkowego? Od firmy Halwood, będącej w stanie upadłości?
2. Co to za podmiot i czym zajmuje się Tabacchi? To jakaś firma? Fundusz inwestycyjny? Skąd jego nagłe zainteresowanie spółką tak szacowną jak Oil? Jako akcjonariusz masz chyba prawo wiedzieć, kim jest twój współakcjonariusz, skoro już się ujawnił…
3. Powiedzmy, że nie jesteś człowiekiem czytającym fora poświęcone giełdzie, ani nie interesujesz się specjalnie giełdowymi operacjami. Albo powiedzmy, że pytasz w imieniu któregoś z mniej obeznanych akcjonariuszy… nie wiem… na przykład w moim. Wprawdzie nie mam tych akcji, ale w poniedziałek mogę jedną kupić :)Pytanie brzmi więc – co skłania firmę Prokom, która to zazwyczaj „obejmuje” wszelkie nowe emisje, do „kupowania” od firmy Petrolinvest akcji wartych 4 PLN z małym hakiem za 10 PLN? Czy nie jest to przypadkiem jawne działanie na szkodę spółki? Dalej – czy w rocznym bilansie zostanie uwidocznione 300 lub 400 milionów złotych, które powinny wpłynąć do firmy z racji nowej emisji? Co za tym idzie:
4. Ile funduszy spółka zamierza realnie uzyskać z nadchodzącej emisji? Przyjąwszy wariant, że całość nowej emisji jest od razu rzucana na rynek tak, jak działo się to z kilkudziesięcioma nowymi emisjami i biorąc pod uwagę obecny kurs akcji, można spokojnie przyjąć, że z nowej emisji nie uda się pozyskać więcej niż 120 milionów PLN, a i to przy „pomyślnych wiatrach”. Jak ma się ta kwota do wcześniejszej deklaracji o „ostatniej emisji”? Czy takie środki wystarczą zarówno na obsługę zadłużenia krótkoterminowego, jak i stworzenie odpowiedniej infrastruktury wydobywczej?
5. Czy spółka, w ramach udokumentowania swojej prawdomówności, jest gotowa zadeklarować na piśmie, iż w przypadku, gdyby obecna emisja jednak nie była ostatnia, 50 milionów akcji z kolejnej emisji (której ma przecież nie być, więc nie widzę tu problemu) zostanie nieodpłatnie przekazanych tobie? Albo mnie, bo to mój pomysł?:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

xyon
19
Wpisów: 86
Wysłane: 18 września 2011 12:13:41 przy kursie: 4,46 zł
ja mam 1 pytanie:

KTO i w jaki sposob ma objac akcje z nowej emisji. Czy te akcje beda rzucone na rynek dla "plebsu" a co za tym idzie zbicie ceny pewnie do 1-2zl. Czy moze jakis powazny inwestor/funfusz chce objac te akcje? Jesli inwestor to czy to ma byc objete za srodki pieniezne, ktore sa niezbedne i po to jest emisja; czy tez poraz kolejny akcje zostana objete w celu umozenia zadluzenia? bo jesli w celu umozenia to przeciez to nie dostarcza srodkow firmie na rzekoma infrastrukture a co za tym idzie jawne wprowadzanie w blad akcjonariuszy.

Marzy mi sie odpowiedz w stylu: "Tak, koncern Total chce objac akcje i stac sie naszym powaznym partnerem" ;)

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 19 września 2011 12:26:51 przy kursie: 4,00 zł
Niebawem pewnie będzie 3 zł a za jakiś czas pewnie kilkadziesiąt groszy.
Przy groszowej cenie pewnie będzie wezwanie do sprzedaży akcji, bo plajta raczej nie wchodzi w rachubę. Ryszard Krauze i Prokom nie pozwolą sobie na to. Sumując Pan Ryszard Krauze nie straci na tym interesie.Natomiast wszyscy akcjonariusze zostawią sobie góra po jednej sznurówce.
Petrol za jakiś czas zacznie sprzedawać swoje aktywa tak aby w firmie została tylko spółka poszukująco-wydobywcza.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 20 września 2011 09:18:49 przy kursie: 4,00 zł
Trójka z przodu już wyskoczyła i chyba jest to sygnał do wyjścia z papieru.
Co jakiś czas kurs pokazuje nowe coraz głębsze dna.
Odbicia są natomiast sponsorowane przez zarząd który jawnie wprowadza w błąd wszystkich akcjonariuszy upiększając co trochę te samo info, które tak naprawdę nie musi się sprawdzić.W cywilizowanym kraju powinni za to ponieść konsekwencje, bo to jawne naganianie i jak zawsze w takim przypadku dostali w dupę zwykli udziałowcy, bo cwaniaczki zawsze dadzą sobie radę.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 20 września 2011 11:02:15 przy kursie: 4,00 zł
xyon napisał(a):
czy tez poraz kolejny akcje zostana objete w celu umozenia zadluzenia? bo jesli w celu umozenia to przeciez to nie dostarcza srodkow firmie na rzekoma infrastrukture a co za tym idzie jawne wprowadzanie w blad akcjonariuszy.)

Jak to bodajze @irfy wspomnial, spolka ma ok 350mln krotkoterminowego zadluzenia, a przychodow prawie zadnych,

tu chyba nie trzeba duzej filozofii aby wywnioskowac, na co pojdzie lwia czesc srodkow z nowych emisji, ale zakladam ze aby pozostac w zgodzie z planami emisyjnymi jakies pol procenta srodkow pewnie pojdzie bezposrednio w infrastrukture

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 20 września 2011 15:04:41 przy kursie: 4,00 zł
Ciekawe skąd zarząd wie że na walne 26 i 27 nie zarejestruje się 30 % kapitału akcyjnego, przecież Prokom wskazywał podmioty finansowe które kupowały akcje z ostatniej emisji czyżby te podmioty już wszystko sprzedały na giełdzie3some

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 22 września 2011 10:22:39 przy kursie: 3,62 zł
A co tu tak cicho. Wiemy już na co pójdzie emisja i czemu dzisiaj kurs nie leci na łeb :) :
Cytat:
Petrolinvest kupi 50,01% Swiss Petroleum Inv. za 45 mln USD
Petrolinvest kupi 50,01% Swiss Petroleum Inv
RK kasy nie ma ale tak jak kiedyś mówiłem jest mistrzem w rozgrywkach salute

keram1
1
Wpisów: 85
Wysłane: 22 września 2011 10:36:09 przy kursie: 3,62 zł
dla mnie ten Pertol to jak na razie ściema nie z tej ziemii, a ten dzisiejszy komunikat tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ale .... ktoś kupuje tych akcji sporo i nie wierze, że chłopaki z forum Bankiera mają takie możliwości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

132 133 134 135 136

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,225 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat