www.parkiet.com/Firmy/30614981...Odnośnie listu nowego Prezesa GB:
My się zgodzimy na konwersję długu na akcje... ale po 0,05 PLN. Jak dla mnie może być nawet więcej niż 35 %.
Abris powinien mieć wybór: albo dokapitalizować spółkę obejmując nowe akcje w takiej samej cenie aby utrzymać swój udział albo odejść tracąc zainwestowany kapitał. Żeby było już zupełnie sprawiedliwie dla akcjonariuszy mniejszościowych to nowa emisja powinna być z PP. Wtedy nawet inwestorzy mniejszościowi będą mieli szansę się nie rozwodnić i dołożyć kapitał do firmy GB. Postawimy spółkę na nogi w ciągu 3 miesięcy. Nowe akcje od razu będą miały wartość bo spółka zostanie z małym długiem i niejako z biegu będzie gotowa do pełnego dzałania operacyjnego.
Jest to rozwiązanie bardzo sprawiedliwe i oczywiste... dziwne że Abris tego nie zaproponował. Jedyny powód który przychodzi mi do głowy to to że Abris próbuje okraść wierzycieli w biały dzień.
Jeżeli Abris by jednak nie zdcydował się objąć nowych akcji wg. powyższego schematu potwierdziłby że była to tylko piramida finansowa i GB tak czy inaczej jest bezwartościowy.
@ Radek proszę o komentarz czy powyższa propozycja nie byłaby sprawiedliwa dla wszystkich stron (wiem że część z obligatariuszy nie chce akcji ale ciężkie czasy wymagają poświęceń, dodatkowo akcje spółki "postawionej na nogi" będą wartościowe i będzie możliwość aby akcje sprzedać bez straty... oczywiście nie wszyscy na raz).
Pozdrawiam,
Tomasz