0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
1 lipca 2018 19:02:23
Najważniejsze, to chyba, żeby RW mogła w końcu zajrzeć do papierów i zobaczyć co tam się działo i dzieje.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 61
Wysłane:
1 lipca 2018 20:38:39
[quote=Obligatariusz kontakt]1/ Nie posiadam żadnych danych za okres kwiecień-czerwiec, więc to jest wyłącznie próba znalezienia wyjaśnienia skąd +500 mln zł zobowiązań, w tym +130 mln zabezpieczonych. Dochodzą mnie pogłoski o takich mechanizmach, ale nie znam skali
Kiedy i w jaki sposób RW może usyskać dostęp do tych danych. Każdy miesiąc dziełalności powinien być w zasadzie zamknięty finansowo do 20-go (?) dnia kolejnego miesiąca. Przecież są to kluczowe informacje jak działa firma po tym jak rozpoczął się cały ten „bajzel”. Bez tych danych, to chodzenie po omacku.
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
1 lipca 2018 21:15:57
Organizujemy się. Bardzo mała część danych jest dostępna, ale one, po publikacji wielkości zadłużenia wydają się być tylko prehistorią. Niestety, mam wrażenie, że systematycznie testujemy nowe dno sytuacji. Znamienne jest też to, że nie rozmawiamy o rynku, koniunkturze, sprawności operacyjnej, itd., tylko o tym kto, ile ukradł i dlaczego spółka, która była w WIG40 (sic!) ma taki bałagan w dokumentach finansowych. To wszystko poraża
|
|
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
1 lipca 2018 21:27:22
Trzeba wyjaśnić skąd te 500 mln. Ale to trzeba zrobić z nadzorcą sądowym lub samą spółką - np. nowym prezesem ?
Poza tym proponowanie w chwili obecnej postępowania sanacyjnego jest dla mnie niezrozumiałe i chyba nie jest najlepszą drogą. W samym raporcie tym niezaudytowanym za 2017 rok jest napisane, że otwarcie takiego postępowania daje funduszom, dla których GBK świadczy usługi zarządzania wierzytelnościami, podstawę do rozwiązania tych umów.
Ponadto z informacji pojawiających się w internecie i w prasie:
- nowy zarząd przegląda wszystkie papiery i jak potrzeba to prosi o zwrot kasy (podobno dużo zostało zwrócone) i składa również zawiadomienia do prokuratury,
- sam nowy prezes zapewnia, iż PPU to jedyny sensowny scenariusz na chwilę obecną (i tu nie ma powodu, żeby mu nie wierzyć - chyba nie można mu nic zarzucić historycznie w karierze jak i obecnie),
- spółka jest pod szczególnym nadzorem CBA, prokuratury oraz KNF. Pisanie, że oni tam coś teraz kręcą jest chyba nieporozumieniem.
Nie wydaje się, że główny akcjonariusz myśli teraz o wyprowadzaniu majątku. Raczej moim zdaniem trwa przegląd kadr i tych wszystkich papierów (bo tego niestety niedopilnowano).
A załóżmy, że obecny zarząd zostałby odsunięty - przepraszam to kto niby miałby poprowadzić ten biznes ?? Są jakieś propozycje ...Czy po odsunięciu nadal miały by trwać rozważania czy nie zlikwidować spółki ? Przecież po tych wszystkich operacjach to na pewno trzeba było by ją zlikwidować. Likwidacja to najgorszy możliwy scenariusz .... W chwili obecnej zastanawiam się nad wiarygodnością ludzi, którzy piszą o takim scenariuszu.
Sam nowy zarząd mówi, że jeszcze zapoznaje się z tą całą sytuacją w spółce i jeszcze trochę potrzebują czasu. Przypomnę, że do końca lipca miała być chyba przeprowadzona niezależna wycena portfeli. Już samo PPU trochę potrwa .... Niektóre osoby sugerują, że wyprowadzają majątek (np. ten wzrost zobowiązań i opisywane potencjalne mechanizmy przez Obligatariusz kontakt). Pamiętajcie, że tam jest teraz prokuratura, .... Chyba, że to wyprowadzanie odbywa się za pomocą "legalnych" instrumentów (ale dla nas szkodliwych). Nie wydaje mi się, aby obecny prezes na to się godził.
Nowy prezes wyraźnie mówił, że spółka pokazuje wciąż istotne aktywa. Na tę chwilę komuś bardzo zależy na upadłości....a to dla obligatariuszy chyba jednak najgorsza opcja.
W poniedziałek 2 lipca będzie raport roczny za 2017 rok - pewnie z opinią audytora (nie sądzę, aby teraz spółka miała przesuwać ten termin - sądzę, że nowy prezes nie pozwoliłby sobie na takie przesuwanie terminu; wcześniej to zrobił to prawda - ale zawsze załączano w komunikacie informacje o potencjalnej stracie lub nawet sam niezaudytowany raport). Choć tak naprawdę ten raport dotyczy przeszłości i jakie ma znaczenie .... Ważne są sprawy na teraz ....
To jest moja ocena sytuacji (może się mylę, ale na tę chwilę tak to widzę). Musiałem coś napisać na te wszystkie post o sanacji, upadłości, ....itp.
Edytowany: 1 lipca 2018 21:28
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
1 lipca 2018 21:39:14
Zazdroszczę optymizmu.Przecież w tym nowym zarządzie są jeszcze starzy /nowi członkowie .Poza tym ja osobiście nie widzę ze strony głównego akcjonariusza woli uratowania spółki,choćby przez jej dokapitalizowanie.W grę wchodzi tylko okradzenie obligatariuszy z większej części kapitału o ile nie ze wszystkiego.Nikt mnie nie przekona ,że zarząd nie wie ile pieniędzy spływa na bieżąco z odzysków .Innym faktem przemawiającym za indolencją (oby tylko) tego zarządu jest ciągłe przesuwanie terminów raportów za historyczny już 2017 r jaki za IQ 2108.To nie tylko lekceważenie ale wręcz chamstwo.Ta spółka tak czy inaczej upadnie jak nie teraz to za miesiąc ,góra dwa.Tylko patrzeć jak nadzorcy sądowemu wypadnie zza szafy następny 1mld niespłaconych i do tego jeszcze zabezpieczonych obligacji.Ja nie wierzę w żadne dobre intencje tego zarządu. jedynym moim marzeniem jest odzyskanie choć części zainwestowanych pieniędzy,ale ze złodziejem przy sterach to się nie ma prawa udać.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
1 lipca 2018 22:12:21
Marwick75 napisał(a):cinis_ napisał(a):Uważam, że 02.07 raport sie pojawi. Bez sensu byłoby przesunięcie o dwa dni, jeśli by mieli tego nie zrobić. Do Obligatoriusza: nie daj się podpuścić panu Buczkowi. Jedyne co on reprezentuje to własne interesy, resztę ma w głębokim poważaniu.
Przy rozwodnieniu akcji po 5 groszy nie znajdziecie nigdy inwestora, prawdopodobnie spółka będzie mocno spekulacyjna. A z drugiej strony, dlaczego nie mogli tego opublikować w piątek, delloite kończy audyt przez sobotę i niedzielę ? To nie jest przesunięcie o 2 dni raportu za 2017 r. tylko wyznaczenie terminu na 02.07.2018 r. bo wcześniej termin nie był podany.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
1 lipca 2018 22:21:53
Pesto napisał(a):
Poza tym proponowanie w chwili obecnej postępowania sanacyjnego jest dla mnie niezrozumiałe i chyba nie jest najlepszą drogą. W samym raporcie tym niezaudytowanym za 2017 rok jest napisane, że otwarcie takiego postępowania daje funduszom, dla których GBK świadczy usługi zarządzania wierzytelnościami, podstawę do rozwiązania tych umów.
Ja też zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego obligatariusze chcą postępowania sanacyjnego. To byłaby katastrofa dla GetBack'a...
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
1 lipca 2018 22:27:20
Miała być jasna i rzeczowa komunikacja że spółką. Więc Dlaczego nie ma informacji ze spółki o
1. Skąd nagle wzrost zadłużenia o 0,5 miliarda jak z przed wniosku o PPU i dodatkowo dług zabezpieczony na ponad 150 milionów? 2. Dlaczego nie ma informacji że spółki o aktualnych bierzących odzyskach?. Może starczyło na wypłaty i ZUS bo Abris z pożyczki pomógł. Tak pewnie jest... Niech to spółka zdemontuje, nie ma notowań może to zrobić. Chyba że chce w majestacie prawa znów oszukać wierzycieli i udawać jaka to perełka. 3. Dlaczego nie dostaliśmy informacji rzeczowej o wycenie wartości portfeli w tym co to jest test stres i dlaczego z 28 miliardów nominału odzyskają tylko 1,7 miliarda. 4. Konkretnie, co Abris ma w przyszłości do zaoferowania spółce i rzeczowo dlaczego do tej sytuacji dopuścił?. 5. Chcecie mieć akcje z obligatoriuszy, nie dopuszczalnym jest by w Radzie Nadzorczej nie zasiadał członek reprezentujący obligotariuszy.
Poza tym żądamy szczegółowej informacji jako wierzyciele, którzy mają się układać w PPU, co się stało z pieniędzmi w nominale 3,21 miliarda złotych skoro kasa spółki jest pusta.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
2 lipca 2018 00:32:35
Opisywany tu sposób z emisjami zabezpieczanymi pod koniec istnienia Getbacku raczej nie mógł zostać zastosowany w tak dużej skali jak setki milionów złotych. Jeżeli jednak zostało to zrobione z głową (tj. podmioty i osoby, które takie emisje obejmowały lub od których emisje były wykupywane miały obywatelstwo albo rezydencję podatkową w Izraelu), niestety będą to środki w znakomitej większości nieodzyskiwalne.
Musiałoby to jednak być robione głównie za kadencji Kena, a na operację w tej skali było chyba jednak za mało czasu. Przynajmniej na to liczę, że za mało.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
2 lipca 2018 06:53:12
Do obligatoriusza: ludzie wierzą w Ciebie dopóki wierzą, że coś odzyskają. Za dużo teorii spiskowych nie pomoże w działaniach.
leonek7 nie wiem dlaczego uważasz, ze skoro przejechałeś się na gbk to trzeba go zniszczyć, dziś jest teoretyczną szansa, że już za niecały rok pojawią się pierwsze spłaty. Szukasz 100% pewności, nie będziesz jej miał.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2016-09-12 Wpisów: 115
Wysłane:
2 lipca 2018 07:40:50
@cinis_ Nikt nie mówi o 100% pewności ale o sensowny poziom prawdopodobieństwa poparty faktami, danymi, planem itd. Czy wg. Ciebie obecne fakty oraz informacje jakie płyną z firmy dają większe niż 0 szanse na odzyskanie czegokolwiek z ramach PPU? Ja tego nie widzę, spółka nawet nie jest w stanie wypluć z siebie informacji o tym jakie są obecnie spłaty, "zgubiła" 0,5 mld zadłużenia w trakcie przygotowywania wniosku o PPU, tak naprawdę o kondycji spółki nie wiadomo nic. To jak myślisz dlaczego nowy zarząd nic nie komunikuje i siedzi jak myszą pod miotłą? Chyba nie sądzisz że to jest część strategii negocjacyjnej z obligatariuszami? Ja swoje zdanie podtrzymują od dawna i z wg. mnie w chwili obecnej najlepsze co można zrobić dla wierzycieli GetBack to sanacja lub likwidacja i tylko to daje jakieś realne szanse na odzyskanie choć małej części środków. Ta spółka to pudrowany trup, z którego nagle większość pudru odpadła i wszyscy zobaczyli że to zombie. Gdyby to był problem przeinwestowania to by można myśleć pozytywnie o restrukturyzacji i odbudowie firmy ale przy tym poziomie przekrętu nie widzę takiej możliwości szczególnie z tymi ludźmi którzy sterują tą firmą z nadania Abris.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
2 lipca 2018 09:55:20
i jeszcze UOKIK chce nam dołożyć... "...Za kilka dni UOKiK nałoży zapewne karę na GetBack za praktyki, jakie stosował przy oferowaniu obligacji. Prowadzi też postępowania w sprawie dwóch dużych dystrybutorów tych instrumentów, czyli Idea Banku i Polskiego Domu Maklerskiego..."www.polityka.pl/tygodnikpolity...Miejmy nadzieję, że zostaną ukarane osoby odpowiedzialne za to co działo się w spółce, a nie spółka, czyli tak naprawdę obligatariusze. Ale pewnie łatwiej ukarać spółkę niż winne osoby. Kara nałożona na spółkę pokaże na jaką pomoc państwa możemy liczyć - nakładając karę na GBK państwo zasili sobie budżet naszymi pieniędzmi, czyli ograbi obligatariuszy. Jest też pozytyw - będzie więcej pieniędzy na "prężnie działające" instytucje finansowe nadzorujące rynek :) A kary nakładane przez UOKIK bywają sążniste. KNF też pewnie nie będzie gorszy. RW niech lepiej sprawdzi co planuje UOKIK i KNF, na kogo te kary zamierzają nałożyć, bo zaraz się okaże, że mamy o kolejne 50 mln mniej...
Edytowany: 2 lipca 2018 10:09
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
2 lipca 2018 10:09:21
W jednym jesteśmy zgodnie Abrisowi nie można ufać. Kara dla gbk parę mln w tą czy w tamtą to nie ma znaczenia.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
2 lipca 2018 10:11:56
skoro tak mówisz to chętnie weźmiemy od Ciebie te parę milionów :)
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 16
Wysłane:
2 lipca 2018 10:24:22
Czy ta strona getback24.pl, która nadal nie działa była w jakiś sposób istotna dla działalności firmy? Skoro wraz z rozpoczęciem postępowania możliwości egzekucji w stosunku do Getback zostały zawieszone, to czynników utrudniających im pracę jest zdecydowanie mniej niż na początku 2018, gdy firma nie była objęta ochroną.
Może rada wierzycieli wystąpi do zarządu o wywiązanie się z obietnicy "poprawy komunikacji" i poprosi o przedstawienie bieżącej sytuacji, w tym o wspomnianym tu poziomie odzysków?
Edytowany: 2 lipca 2018 10:25
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
2 lipca 2018 10:51:28
@Pesto Obecnie nie ma podstawy do rozwiązania tych umów, a mimo to spółka traci na działalności operacyjnej (brak twardych danych, ale naprawdę wszystko na to wskazuje) i jest niewydolna zarządczo. Tam każdy myśli tylko o tym co tu zrobić, żeby akurat jego nie dało się dopaść.
Ja nie za bardzo chcę aby resztki moich pieniędzy włożonych w obligacje zostały przepalone na wynagrodzenia w ciągu kilkunastu miesięcy. Przejście do procedury sanacji lub likwidacji umożliwi efektywną redukcję kosztów osobowych, a także ułatwi ewentualne odebranie zarządu własnego. Pozostanie w procedurze ppu wg mnie ma sens tylko do momentu, kiedy pozostaje realne duże dokapitalizowanie, względnie przejęcie przez jakieś konsorcjum (a zatem brak konieczności drastycznego zmniejszenia skali potencjalnej dalszej działalności).
|
|
0 Dołączył: 2018-04-19 Wpisów: 29
Wysłane:
2 lipca 2018 11:16:16
Dzieñ dobry! Skad taka nieufnosc do Abris-u? Cytat dnia: "WDX to dzieło życia moje i mojego brata Sławomira, więc naturalne jest, że chcieliśmy dla niego jak najlepiej. W pewnym momencie uznaliśmy, że nadszedł czas, aby firma jeszcze bardziej rozwinęła skrzydła i wypłynęła na przysłowiowe szerokie wody. Szukaliśmy zaufanego partnera, który się nią należycie zaopiekuje, a równocześnie zapewni jej szybki rozwój wspierając swoim know-how zarządczym i stabilnym finansowaniem. Nasz wybór padł na Abris Capital Partners i jestem przekonany, że to była najlepsza możliwa decyzja. Razem stworzymy z WDX regionalnego czempiona w swojej branży – powiedział Bąkowski." Zrodlo Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
2 lipca 2018 12:16:54
ad. AsGBK www.polityka.pl/tygodnikpolity...Cytat:W mediach społecznościowych są już dostępne instrukcje, jakie listy należy wysłać do UOKiK czy KNF i jak złożyć reklamacje w instytucjach finansowych. Czy ktoś może wskazać, gdzie można znaleźć konkretną instrukcję - wzór listów do UOKiK i KNF. Jeżeli ich nie ma, kto może podjąć się opracowania takich wzorów? Czy jest możliwe, aby taka instrukcja zaistniała na stronie Porozumienia Obligatariuszy - moim zdaniem takie skoordynowane działanie może per saldo wspomagać naszą sprawę.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
2 lipca 2018 13:10:34
@alder74 Wzory pism reklamacyjnych do GetBack (jeżeli ktoś kupiował obligacje bezpośrednio od GetBack) i do posrednika w zakupie tych obligacji (jeżeli ktoś kupował przez pośrednika) znaleźć można np. na stronie Stowarzyszenia Konsumentów Polskich (na dole strony do której wstawiam link) www.konsumenci.org/pomoc-konsu...Oczywiście te wzory trzeba przerobić/dostosować w sposób uwzględniajacy indywidualną sytuację i dowody na misseling /wprowadzenie w błąd itp , jakie dane osoba posiada. Wzór pisma do UOKIK można znaleźć np. na stronie wojewódzkiej inspekcji handlowej - przesyłam link do strony krakowskiego WIIH - jest tam część poświęcona obligacjo GetBack www.krakow.wiih.gov.pl/Content...oczywiście też treśc ostateczną trzeba dopasować do swojej sytuacji Co do pisma do KNFu - trzeba po prostu lekko przerobić pismo do UOKiK. Kilka uwag: składając "reklamację" czy to do GetBack (jeżeli obligacje były nabywane bezpośrernio od GetBack) czy do pośrednika (bank, dom maklerski, inny 'naganiacz') który Was wkręcił w te obligacje zadadniczo domagacie się unieważnienia umowy gdyż zostałą zawarta pod wpływem błędu (to tak w dużym skrócie). Radzę ostateczną treśc pisma 'reklamacyjnego' skonsultować z prawnikiem (porady prawne gratis zapewnia np. Federacja Konsumentów - mają rozbudowaną strukturę terytorialną i prawników doświadczonych właśnie w sprawach unieważniania umów zawartych pod wpływem błędu. www.federacja-konsumentow.org....Pisząc do UOKiK czy KNF zasadniczo powiadamiamy te organy o nieprawidłowościach, które w danym przypadku miały miejsce przy oferowaniu /nabyciu obligacji GetBack
Edytowany: 2 lipca 2018 13:11
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.