lhqbuyrk
Advertisement
PARTNER SERWISU
rmxntifw
1 2

Rynki finansowe po tragedii w Smoleńsku

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 kwietnia 2010 13:08:38
Nie wiem czy lepiej jest zapobiegać, czy leczyć. Im trudniej wypracować decyzję, tym lepszej jest ona jakości i lepiej służy ogółowi. Po co urząd prezydenta, jeśli ma z automatu podpisywać ustawy z Sejmu? Tak samo bez sensu, niż gdyby miał je z automatu odrzucać. Myślę, że opcja nie jest żadną opcją. Dobro wspólne, jedność, spójność, a także rozwój, praca i uczciwość to wartości uniwersalne.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 11 kwietnia 2010 13:40:59
WatchDog napisał(a):
Nie wiem czy lepiej jest zapobiegać, czy leczyć. Im trudniej wypracować decyzję, tym lepszej jest ona jakości i lepiej służy ogółowi. Po co urząd prezydenta, jeśli ma z automatu podpisywać ustawy z Sejmu? Tak samo bez sensu, niż gdyby miał je z automatu odrzucać. Myślę, że opcja nie jest żadną opcją. Dobro wspólne, jedność, spójność, a także rozwój, praca i uczciwość to wartości uniwersalne.

zapobiegać czy leczyć? idealistyczne podejście opierające sie na filozofii Prezydenta jako Męża Stanu.. ..piekne..ale czy to jest tak proste czy decyzje Prezydenta w sprawie weta nie są obarczne innymi czynnikami często partykularnymi..
Cywilizacje zachodnie nie mają tak dziwnego tworu jak polskie weto, a swietnie sobie radza..maja wladze ustawodawcza i wykonawcza..my mamy jeszcze cos..dawna szlachecka tradycje weta..

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 11 kwietnia 2010 15:17:46
Wg mnie bedzie to wielki sprawdzian dla Tuska i jego ekipy, zobaczymy czy faktycznie beda wstanie pokierowac panstwem w tych trudnych czasach. Dotychczas zawsze mogli powiedziec ze prezydent ich blokuje, w chwili obecnej maja droge otwarta i miejmy nadzieje ze wykorzystaja te tragiczne okolicznosci z pozytkiem dla nas wszystkich.
Co do stronniczosci i kamuflowania roznych spraw to nie mam obaw, gdyz nasi dziennikarze swietnie sobie radza w tej dziedzinie i predzej czy pozniej wszystko ujrzy swiatlo dzienne.
Trzymam kciuki za nasz kraj.
Pozdr
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 11 kwietnia 2010 15:29:18
Cytat:
PO z liberalizmem nie ma nic wspolnego, wiec naprawde nie wiem czego Wy oczekujecie od nich.
Dotychczas nie zrobili nic ze swoich obietnic, i napewno nie zrobia. Dlaczego ?

jak dla mnie ich liberalne podejście się skończyło w momencie gdy na posterunku pozostał sam tusk

a co do władzy absolutnej - wydaje mi się ze historia pokazała że największe zmiany w Polsce następowały w momencie gdy była większość w sejmie i poparcie prezydenta.

ja bym wytoczył wszystkie działa i pokazał że to co chcą zrobić będzie mieć skutek. kierunków zmian jest wiele. wg mnie bez różnicy który wybierzemy, ważne by był to konsekwentny kierunek. dotychczas mam wrażenie że raz sliśmy na lewo, raz na prawo, raz do przodu, na skos lewo itd ale nigdy nie był to zdecydowany kierunek.
Edytowany: 11 kwietnia 2010 15:31

koordian
1
Wpisów: 45
Wysłane: 11 kwietnia 2010 16:09:33
Miwik napisał(a):
Horyzont napisał(a):

A czy myślisz, że ta nierównowaga szybko zostanie zrównoważona?
Czym, a raczej KIM...opozycji już prawie nie ma.. Obawiam się, że dochodzenie do stanu równowagi, to nie będzie taka szybka droga :( a najbliższe wybory prezydenckie raczej tego nie załatwią.
Jak Ty, nie popieram żadnej ze stron, bo polityka to dla mnie jednak bagienko, i już od dawna stoję z boku, i jak Ty stan zbliżony do równowagi uważam za najzdrowższy...
Pozostaje więc nadzieja, że taka ofiara, zrodzi coś dobrego w dalszej perspektywie.

No o to kim ma zostac zastąpiona to bym raczej sie nie martwił. Kandydat na Prezydenta z PISu .. prosze bardzo, Zbigniew Romaszewski. Na inne stanowiska też znajdą sie zastepcy i to bez problemu, wrócą z europosad jak to juz ktos wczesniej zauważył. Prezes NBP .. Bielecki (dobry kandydat Po) ale znajdzie sie parę dobrych kandydatur wsrod 'sympatyków' PISu, generalicja bez komentarza (maja swoich zastepców) itd. życie nie znosi próżni, ludzi nie zastapionych zastepują nastepni, życie toczy sie dalej tylko tych co zgineli żal...

Ludzie czy Wy macie problemy z pamiecia? czy wam google nie dziala?
JK Bielecki to taki sam specjalista jak Kaziu Marcinkiewicz, wsadzony na stanowisko jako nagroda i ciepla posadka z duza pensyjka od aktualnie rzadzacego klanu. Specjalista od transportu morskiego pfuuuu, za to, ze korzystnie "sprzedal" PKO SA dostal od nich fotel prezesa i milionowe wynagrodzenie, ale to wloski vice-prezes rzadzil w tym banku ( i zdaje sie pensyjke tez mial wyzsza od Krzysia)
Jak mawial dr J. Goebbels klamstwo powtarzane po stokroc staje sie prwada, ciekawe czy Fakt do spolki z Super Expresem zrobia z Kazia takiego samego specjaliste jak zrobila Wybiorcza z Krzysia??

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 11 kwietnia 2010 16:13:48
Enforces, mam podobne zdanie jak Ty. Szanse na rozwój "pod wodzą" jednej opcji są większe niż przy opozycyjnym prezydencie. Ale mam też podobne wrażenie jak WD, że lepiej się kłócić zawczasu i uzgadniać wcześniej niż być mądrym po szkodzie. Rzecz sprowadza się do pytania czy chcemy rewolucji, czy ewolucji ?

Ja spodziewam się obecnie rozsądnej rewolucji m.in. podatkowej. Brak konkretnych działań w najbliższym czasie będzie dowodem, że retoryka ostatnich lat była tylko retoryką.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 11 kwietnia 2010 16:27:40
enforces napisał(a):

a wy jak myślicie? Jak rynki mogą zareagować w poniedziałek na tego typu informacje?
W końcu prezes NBP również zginął. Jestem prawie pewny że gdyby to było w środku tygodnia kurs złotówki przeżył by przynajmniej chwilowe tąpnięcie

Uważam że wpływ na rynki tego wydarzenia będzie znikomy. Jeśli nadarzą się nadzwyczajne spadki, będzie to dobra okazja do zakupów. Bardzo współczuję rodzinom zmarłych i zdaję sobie sprawę że to wielka tragedia dla najbliższych. Jest mi szczególnie przykro z powodu śmierci pani Walentynowicz i pana Płażyńskiego. Ocena działalności politycznej prezydenta Kaczyńskiego i pana Skrzypka jest w tym momencie warta przemilczenia.

Na miejscu prezesa NBP z chęcia widziałbym eksperta w niewielkim stopniu związanego z polityką. Marzy mi się Orłowski, Rybiński też byłby ok. Władza realna prezesa NBP nie jest tak duża jak wielu się wydaje, dlatego Bielecki bardziej przydałby się w rządzie.

Aktualnie: MRB(100%)

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 11 kwietnia 2010 18:02:58
koordian napisał(a):
Miwik napisał(a):
Horyzont napisał(a):

A czy myślisz, że ta nierównowaga szybko zostanie zrównoważona?
Czym, a raczej KIM...opozycji już prawie nie ma.. Obawiam się, że dochodzenie do stanu równowagi, to nie będzie taka szybka droga :( a najbliższe wybory prezydenckie raczej tego nie załatwią.
Jak Ty, nie popieram żadnej ze stron, bo polityka to dla mnie jednak bagienko, i już od dawna stoję z boku, i jak Ty stan zbliżony do równowagi uważam za najzdrowższy...
Pozostaje więc nadzieja, że taka ofiara, zrodzi coś dobrego w dalszej perspektywie.

No o to kim ma zostac zastąpiona to bym raczej sie nie martwił. Kandydat na Prezydenta z PISu .. prosze bardzo, Zbigniew Romaszewski. Na inne stanowiska też znajdą sie zastepcy i to bez problemu, wrócą z europosad jak to juz ktos wczesniej zauważył. Prezes NBP .. Bielecki (dobry kandydat Po) ale znajdzie sie parę dobrych kandydatur wsrod 'sympatyków' PISu, generalicja bez komentarza (maja swoich zastepców) itd. życie nie znosi próżni, ludzi nie zastapionych zastepują nastepni, życie toczy sie dalej tylko tych co zgineli żal...

Ludzie czy Wy macie problemy z pamiecia? czy wam google nie dziala?
JK Bielecki to taki sam specjalista jak Kaziu Marcinkiewicz, wsadzony na stanowisko jako nagroda i ciepla posadka z duza pensyjka od aktualnie rzadzacego klanu. Specjalista od transportu morskiego pfuuuu, za to, ze korzystnie "sprzedal" PKO SA dostal od nich fotel prezesa i milionowe wynagrodzenie, ale to wloski vice-prezes rzadzil w tym banku ( i zdaje sie pensyjke tez mial wyzsza od Krzysia)
Jak mawial dr J. Goebbels klamstwo powtarzane po stokroc staje sie prwada, ciekawe czy Fakt do spolki z Super Expresem zrobia z Kazia takiego samego specjaliste jak zrobila Wybiorcza z Krzysia??

Źle mnie zrozumiałeś (a i ja źle to ująłem) Prezes NBP .. Bielecki (dobry kandydat dla Po) Dla mnie jak i dla PISu nie jest dobrym kandydatem.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 11 kwietnia 2010 19:13:07
enforces napisał(a):
Goldmany twierdzą
Cytat:
Choć wydarzenie jest tragiczne, nie wierzymy, że zaszkodzi w fundamentalny sposób politycznej i finansowej stabilności Polski – uważa bank Goldman Sachs.

a wy jak myślicie? Jak rynki mogą zareagować w poniedziałek na tego typu informacje?
W końcu prezes NBP również zginął. Jestem prawie pewny że gdyby to było w środku tygodnia kurs złotówki przeżył by przynajmniej chwilowe tąpnięcie

Ja też uważam, tak jak Goldman Sachs, że nie zaszkodzi ta tragedia. Nie zaszkodzi, ale na pewno wiele spraw potoczy się inaczej. Prawo, które miało być uchwalone, nad którym mieli, lub pracowali posłowie, będzie wyglądało inaczej bez ich wkładu. Komisje, w których zasiadali posłowie zostały przecież zubożone przez ich brak. Ktoś inny zajmie ich miejsce. Czy te prawo będzie wtedy gorsze, niż jakby miały to robić te osoby, których już nie ma? Nie wiadomo. Zginęło wiele doświadczonych osób, bez których coś będzie wyglądało inaczej, będzie miało inną treść. Jak teraz będzie przebiegać prywatyzacja GPW? Niby rząd jest, ale... NBP też może trochę inaczej pracować, jednak Skrzypek nie był jej jedyną postacią, więc myślę, że zbyt wiele się nie zmieni.
A jeśli chodzi o sesje na GPW, to myślę, że jeśli znajdą się jacyś panikarze w większej ilości, to jednak nie będzie jakiegoś kataklizmu. Jeśli będzie przecena, to zaraz znajdą się kupcy. Raczej nie będzie(jeśli już) większych zawirowań. A już na pewno nie jest to powód, aby wyprzedawać akcje.

Powoli do celu

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 kwietnia 2010 00:38:11
dopiero co sie dowiedzialem - brak dostepow do mediow.

tragedia, brak slow...

niesamowicie zal mi tych ludzi, ale biorac sie w garsc, uwazam, ze jest to szansa dla nas. dla nas Polakow i dla Rosjan, by zerwac w koncu te zaslone obopolnej obludy w ktorej zyjemy od kilkudziesieciu lat. moeze przyszedl czas na swoiste catharsis? pewne sprawy zostawic historykom, zrobic krok nad, zaczac dalej zyc...
w koncu mamy tragiczna okazje, by wyszedl z nas czlowiek, by okazalo sie, ze tak naprawde to jestesmy tacy sami, jak przez setki lat. moim zdaniem ta ofiara nie pojdzie na marne i w koncu odnajdziemy sie ponad polityka, na tym miedzyludzkim poziomie. oddolnie?

tymczasem zas, pamiec tym co zgineli, pierwszej damie, BORowcom, czlonkom zalogi samolotu, zolnierzom i politykom.

a tam na marginesie - nasze procedury pierdolony zart... (przepraszam, ale naprawde inaczej nie potrafie - nie potrafie zrozumiec tej sytuacji).

ostatnie zdanie - jak to wplynie na gielde? nieznacznie, albo w ogole, moim zdaniem. strata Skrzypka? nic nie mowie Shhh
trauma to trauma, a interes to interes. life is brutal...
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 12 kwietnia 2010 08:18:15
enforces napisał(a):
no właśnie - dobre pytanie, kto zastąpi skrzypka? zupełnie nikt szczególny nie przychodzi do głowy.
swojego czasu dość poważnie rozważano takie kandydatury:

Urszula Grzelońska
Zbigniew Hockuba
Andrzej Sławiński

Imho dobrze byłoby, gdyby to był ktoś z doświadczeniem, mający własne zdanie, liberalne poglądy, ale jednocześnie do zaakceptowania przez PiS: Zyta Gilowska

Oby nie był to Bielecki ani ktokolwiek z gatunku "zrobię wszystko co premier każe".
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 12 kwietnia 2010 08:47:10
No to chyba dzisiaj sobie pospadamy...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 kwietnia 2010 09:03:40
No i juz wiadomo ze tragedia nie ma wiekszego wplywu na rynki.
Po glebokich przemysleniach wpadlem nawet na taki pomysl ze w srednim terminie ta ogromna tragedia moze miec pozytywny wplyw na rynek polski wiem ze to jest przykre ale ...
A to dlatego ze praktycznie zadne reformy ani ustawy ograniczajace deficyt lub zwiekszajace wplywy do budrzetu nie mogly zostac wprowadzone poniewaz bylo bardzo prawdopodobne ze prezydent je zawetuje,
Po tej calej tragedi teraz partia rzadzaca ma ogromne pole do popisu zobaczymy na ile ich stac aby cokolwiek zmienic na "lepsze"

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 12 kwietnia 2010 09:10:04
No i o Polsce się "mówi", i to na całym świecie. Niestety w tragicznych okolicznościach i o tragedii, ale się mówi. Wiem, że biznes to biznes, i tam gdzie pieniądze nie ma przeważnie sentymentów, zwłaszcza jeśli chodzi o wielkie instytucje. Ale może trochę to wszystko zmieni podejście świata do Polski?

Powoli do celu

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 12 kwietnia 2010 10:34:26
martinezo napisał(a):
No i o Polsce się "mówi", i to na całym świecie. Niestety w tragicznych okolicznościach i o tragedii, ale się mówi. Wiem, że biznes to biznes, i tam gdzie pieniądze nie ma przeważnie sentymentów, zwłaszcza jeśli chodzi o wielkie instytucje. Ale może trochę to wszystko zmieni podejście świata do Polski?

no na pewno przez kilka tygodni będzie słychać echa. jakby nie patrzeć to w pewnym sensie jest to promocja kraju jako całości. tylko może to mieć też taki wydzwięk "turyści nie przylatujcie do Polski bo mamy stare samoloty"
ale to dopiero będzie można zbadać [wizerunek] po jakimś czasie

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 15 kwietnia 2010 18:42:43
Giełda nazwiska na prezesa NBP - rzućcie sobie okiem na jaki chcecie www.marketwatch.com/story/pola...

Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 15 kwietnia 2010 18:55:51
Wplyw tej tragedii na taka mala firemke jak moja z branzy powiedzmy uslug budowlanych to o 70% mnijeszy przychody w tym tygodniu... z tego co wiem to wszytskie firmy z mojej branzy (szklarstwo/ramiarstwo) dostaly w podobnym zakresie %.

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 15 kwietnia 2010 21:46:48
nie ma obawy Multikos - odbierzesz to sobie wkrótce z nawiązką, oczywiście troszkę drożej bo idzie popytblah5
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,350 sek.

dibwdjau
xtlvlqbz
ikgrlxpk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rhakcria
tedlyyif
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat