
(Fot. freeimages.com)
Notowania kakao zakończyły miniony tydzień na minusie. Cena tego surowca w Stanach Zjednoczonych zeszła do okolic 2.137-2.138 USD za tonę, czyli do najniższego poziomu cenowego od pierwszej połowy 2013 r.
Cały 2016 roku był na rynku kakao czasem ewidentnej przewagi strony podażowej. Po relatywnie dobrym początku roku, sprzedający uzyskali przewagę i praktycznie cała druga połowa minionego roku upłynęła pod znakiem spadków, które dodatkowo przyspieszyły w listopadzie. W rezultacie, 2016 rok zakończył się na rynku kakao zniżką o ponad 33 proc., co jest największym rocznym spadkiem od 1999 r.
Spadek cen kakao związany jest z prognozami dużej produkcji tego surowca w Afryce Zachodniej, zwłaszcza na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Obecnie ta perspektywa jest już uwzględniona w cenach kakao, dlatego jeśli śmiałe prognozy dotyczące produkcji się nie sprawdzą, to notowania kakao mogą zawrócić na północ równie dynamicznie, jak ostatnio spadały.
Raport przygotowała: Dorota Sierakowska, analityk surowcowy DM BOŚ