0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
1 listopada 2011 15:53:08
@Lorenzo
Następnym razem, a raczej już teraz, nikt nie pójdzie na zakup śmiecia ... dlatego tak teraz sypią między innymi obligami Włoch ...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
1 listopada 2011 16:04:09
Scarry napisał(a):@mathu
raczej to że Papandreu zwołał pilne posiedzienie rządu - cały świat finansistów oczekuje odwołania referendum. Jeśli je odwoła giełdy pójdą górę, jeśli się na nie uprze - w dół dalej. Gdyby Grecy nie byli tak leniwi, to na tej zwale mogliby zarobić parę mld USD. Wystarczyło zająć pozycje w piątek. Potem premier ogłasza referendum i kasa płynie. A teraz przekręciliby się na L i wspaniałomyślnie przyjęli plan oszczędnościowy. Czy inwestowanie na takim rynku ma jeszcze jakikolwiek sens? ZielonY napisał(a):@Lorenzo
Następnym razem, a raczej już teraz, nikt nie pójdzie na zakup śmiecia ... dlatego tak teraz sypią między innymi obligami Włoch ... Tak, i z tego powodu spadek CDS-ów wcale nie będzie oznaczał wzrostu zaufania - uniemożliwienie hedgingu przez CDS wymusza wyprzedaż papierów dłużnych, żeby zachować stały poziom ryzyka. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 listopada 2011 16:07
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 47
Wysłane:
1 listopada 2011 16:51:52
Tak tylko na marginesie: przy tej całej sytuacji z greckim referendum widać wyraźnie problem braku wyczerpujących informacji. O referendum pierwszy napisał mathu wczoraj na forum o 23. Ważna wiadomość, więc przeglądam różne strony, portale, wiadomości, nie wiadomo, o której dokładnie to zostało zdecydowane, w jakich dokładnie okolicznościach, co dokładnie, w jakiej i na ile wiążącej formie, czy to tylko propozycja, jakiś pomysł, czy jakaś ustawa, czy to może zostać odwołane czy nie. W mediach podają nam szczątkowe informacje, niedokładne, a przecież te szczegóły są bardzo ważne, żeby można było w miarę sensownie prognozować. Nie zgadzają się terminy, bo z jednej strony kolejna transza pomocy dla Greków ma być udzielona do końca roku, a z drugiej strony referendum na temat między innymi tej pomocy ma być podobno przeprowadzone w styczniu, i wiele innych wątpliwości pozostaje - więc pozostaje tylko plotka i prognozowanie oparte na tak mglistych danych. Być może, że można gdzieś coś konkretnego i wiarygodnego o tym przeczytać, ale takie są moje wrażenia po lekturze artykułów na kilku portalach - brak konkretów plus bardzo konkretne wnioski.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
1 listopada 2011 17:43:17
Papandreu nieugięty www.pb.pl/2511909,63903,papand...Cytat:Grecki premier Jeorjos Papandreu zapewnił we wtorek kanclerz Niemiec Angelą Merkel, że referendum ws. drugiego pakietu pomocy dla Grecji wzmocni pozycję kraju w strefie euro oraz na arenie międzynarodowej - podało biuro szefa rządu w Atenach.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 listopada 2011 17:54:18
Cytat:Gdyby Grecy nie byli tak leniwi, to na tej zwale mogliby zarobić parę mld USD. Wystarczyło zająć pozycje w piątek. Potem premier ogłasza referendum i kasa płynie. A teraz przekręciliby się na L i wspaniałomyślnie przyjęli plan oszczędnościowy. To samo przyszło mi do głowy w momencie gdy tylko dowiedziałem się o referendum...
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
1 listopada 2011 18:22:36
mathu napisał(a):Gdyby Grecy nie byli tak leniwi, to na tej zwale mogliby zarobić parę mld USD. Wystarczyło zająć pozycje w piątek. Potem premier ogłasza referendum i kasa płynie. A teraz przekręciliby się na L i wspaniałomyślnie przyjęli plan oszczędnościowy. Jak nie wiadomo o co chodzi (no bo chyba nie chodzi "o dobre postrzeganie Grecji" ani o ich siłę w UE) to chodzi o kasę... Pamiętam mgliście jak niektóre państwa zakładały fundusze, które na rynku wykupywały długi tego kraju za mniej niżby to kosztowało "normalnie" spłacając dług przez państwo... nie jestem pewien czy my tak nie robiliśmy - przynajmniej częściowo się to udawało- patrz FOZZ... Kto wie czy coś greckiego nie zajęło pozycji w piątek... Już nie wiadomo czy to co widzę jest tym na co patrzę... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2009-05-20 Wpisów: 111
Wysłane:
1 listopada 2011 18:38:51
FOZZ pomógł jedynie uwłaszczyć się nomenklaturze partyjnej ze starego systemu plus tym obrotnym członkom służb bezpieczeństwa, którzy potrafili odróżnić gnata od banknotu dolarowego; ale to tak na marginesie
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
1 listopada 2011 18:39:49
Vox napisał(a):Cytat:Gdyby Grecy nie byli tak leniwi, to na tej zwale mogliby zarobić parę mld USD. Wystarczyło zająć pozycje w piątek. Potem premier ogłasza referendum i kasa płynie. A teraz przekręciliby się na L i wspaniałomyślnie przyjęli plan oszczędnościowy. To samo przyszło mi do głowy w momencie gdy tylko dowiedziałem się o referendum... ja to już od dłuższego czasu jestem pewny że te zmiany nastrojów z dnia na dzień to nie jest kwestia przypadku i nie chodzi mi o wielkie spiskowe teorie, ale nie ma mowy żeby takie dozowanie informacji było przypadkowe
Edytowany: 1 listopada 2011 18:55
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
1 listopada 2011 18:55:35
mathu napisał(a):W USA włączył się już program kupujący, więc mogą dziś jeszcze wyjść na plus. Dobrze powiedziane. daniel93 napisał(a):v3nom: Patrz raczej na listopad, bo rajd św Mikołaja zazwyczaj jest w listopadzie. To do Ciebie Mikołaj przychodzi w listopadzie?  Przecież rajd świętego Mikołaja jest nazywany inaczej efektem grudnia. Inwestorzy kupują, bo spodziewają się wzrostów także w styczniu. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
1 listopada 2011 19:25:38
mathu napisał(a): Gdyby Grecy nie byli tak leniwi, to na tej zwale mogliby zarobić parę mld USD. Wystarczyło zająć pozycje w piątek. Potem premier ogłasza referendum i kasa płynie. A teraz przekręciliby się na L i wspaniałomyślnie przyjęli plan oszczędnościowy.
A kto powiedział że tak nie zrobili????? Oczywiście nie rząd czy oficjalne agendy rządowe. O Grecji jest znane powiedzenie: "Biedny kraj bogatych ludzi". To dość dobitnie tłumaczy sytuację w Grecji...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
1 listopada 2011 20:09:01
ale Grecy numer wykręcili i  pokazali rynkom i UE wiele razy tu słyszałem ze przed kolejną falą spadków powinna nastąpić euforia na rynku i ubieranko, czyżby to właśnie miało miejsce
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
1 listopada 2011 20:09:12
ja znam też takie i tutaj bez obrazy dla nikogo - "piękny kraj głupich ludzi".
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
1 listopada 2011 20:25:30
Kanoniers napisał(a):Oprocentowanie włoskich obligacji 10-letnich po przejściowym spadku wczoraj do 5,70%, wzrosło dzisiaj do 5,91%. Konsekwentnie powtarzam nie kupuje tych wzrostow chocbysmy dziennie po 5% robili Moje zdanie sie nie zmienia  ale cieszy mnie ze do obozu wracaja stare poczciwe miski ktore o malo nie zostaly bykowami na ostatniej fali wzrostow @mathu zaczales cos ostatnio przebakiwac o hossie ... koniec swiata ... nie rob tego wiecej Skrotowo popatrzylem na rozne nastroje na forach i blogach i... jakie zdziwienie skala spadkow ... a jak roslo to nie dziwilo ???????? bo ja szczerze mowiac wtedy bylem zdziwiony na maxa. Tak poza tym Grecje juz sobie darujmy bo mysle ze wchodzimy na wyzszy poziom wtajemniczenia i troche powazniejsze tematy
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
1 listopada 2011 20:32:08
grecja jest jeszcze w grze bo jej problem nie jest załatwiony. jak europa nie potrafi rozwiazac malego problemu, to jak rozwiaze duzy?
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
1 listopada 2011 20:34:41
doncarlos napisał(a):doncarlos napisał(a):doncarlos napisał(a):Dziala, tylko trzeba patrzec na rynek w odpowiedniej skali i miec jakis system.. dla przykladu dax od pionowej linni jest czytelny kanal spadkowy, wiadomo dokladnie gdzie jest wsparcie i opor.. zreszta przy 5000 pisalem, ze wg mnie dax pojdzie na 5555 a nawet 5670 i zrobili to dokladnie prawie co do punktu.. pozniej drugi raz do dolu kanalu i kolejne odbicie do gory i buduje sie kolejny tym razem wzrostowy.. za zasiegiem o ktorym wczoraj wspominalem na ok 5700.. dalej buduje sie cos w rodzajz ORGR.. wszystkie poziomy sa jasne.. falszywe wybicia sa do wkalkulowania przez odpowiednie zlecenia obronne.. trzeba po prostu grac od bandy do bandy.. za ktoryms razem bedzie wybicie i skonczy sie zabawa.. (wg mnie coraz blizej) imo pilka jest po stronie bykow (co wczoraj usilowalem powiedziec scarremu) i najbardziej prawdopodbny jest dalszy ruch w kierunku gry kanalu, potem powrot do gory wybitego wczesniej kanalu spadkowego i dopiero wtedy wlasciwa fala korekcyjna (wzrostowa) za zasiegiem min 5950 pkt..  6150  kliknij, aby powiększyć Tydzien temu pisalem o min 5950 na dax w tej fali.. zasieg zrealizowany w 100%.. mysle, ze dax moze chwilowo zatrzymac sie przy 6000 pkt z mozliwym ruchem powrotnym nawet do ok 57xx.. zanim przejdzie 6000 w kierunku najwazniejszego oporu 6450 mozliwa jest konsolidacja na obecnych poziomach z wahaniami +/- kilka procent czyli 5700/5800-6100/6200 generalnie widze spore szanse na ruch do ok 6500 w srednim terminie zanim powroca obawy recesyjne, ale zanim to nastapi moze byc kilka ruchow korekcyjnych gora/dol.. Dokladnie.. Mysle, ze powoli potencjal sie juz wyczerpuje.. ale 63xx dax na tej fali powinien zaliczyc.. generalnie podtrzymuje moja opinie o poziomach ok 6500 w srednim terminie.. potem moze byc korekta przynajmniej do 5800-5700.. Zalozenia struktury odbicia od 5000 sprawdzaja sie w 100% z jednym ale.. tempo tych zmian jest zaskakakujace.. wspomniany poziom 63xx padl.. bylo 6400 z hakiem i na tym wyczerpal sie potencjal zwyzki i teoretycznie mamy korekte..??? teoretycznie, bo korekta ta powinna sie zatrzymac na wspomnianym wczesniej poziomie 5800-5700 ktory dzisiaj zostal wlasnie prawie zaliczony, ale tempo znizki i jej pretekst sugeruje, ze to niekoniecznie koniec wyprzedazy.. tylko, ze obecnie plus minus kilka %%% na tym poziomie nie gra juz zadnego znaczenia, bo ruch powrotny do wczesniejszych wsparc zostal wykonany.. Co bedzie dalej.. zalezy jak biezace wiadomosci beda rysowaly wykres!!!..  generalnie jak wyzej wspomnialem glowny ruch korekcyjny biezacej bessy zostal zrealizowany w 100% z dokladnoscia prawie co do punktu i obecna korekta tego impulsu powinna zatrzymac sie gdzies na poziomie 5700.. pytanie czy rynki beda korygowac dzisiejsza grecka tragedie - zamkniecie luki do 6100??? czy automaty wykosza cala fale wykorzystujac "nowa" stara panike..;) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-11-02 Wpisów: 36
Wysłane:
1 listopada 2011 20:50:08
Jeżeli by przyjąć formacje podwójnego dna na DAXie okolice 4970 i fali na 5700 to wychodzi nam szczyt w okolicach 4970+2*730=6430 a szczyt był 6430,6 i to było w piątek...
|
|
Wysłane:
1 listopada 2011 21:38:10
Ładnie trafili w fibo na wszystkim - i na wzrostach, i na spadkach:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćTeraz pewnie przydałoby się odbicie do 6000/1.38... mogliby wtedy zrobić ładny RGR, gdyby dłużej tam zabawili. Jako że zależy to od tego, co wymyślą Grecy, przewidywanie przyszłości ma małe szanse powodzenia. A ropa Brent - już na plusie. Jednak jestem na 100% przekonany, że to bessa, przynajmniej w UE. W Stanach nie wiadomo... Benek może wszystkich zaskoczyć. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 listopada 2011 21:39
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
1 listopada 2011 21:39:50
ahahaha Papanderou powiedział swojemu rządowi że.... wstrzyma referendum, choć ledwo dzień wcześniej sam je ogłosił. lol. .Ci ludzie są tak skrajnie głupi i nieodpowiedzialni że powinni wszyscy zostać wywaleni na zbity pysk. Światowe giełdy straciły 4 do 7% wartości przez jego gadanie. Podobno o referendum nie miał pojęcia do wczoraj nawet grecki minister finansów. ( mathu - ropa skoczyła drastycznie w górę po deklaracji Papandreu że wstrzyma referendum) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 listopada 2011 21:51
|
|
Wysłane:
1 listopada 2011 21:49:02
Jutro będzie komedia na otwarciu GPW Sprzedać? Kupić? He he. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
1 listopada 2011 21:52:53
Co za kuriozum. Premier małego, skorumpowanego kraju, pełnego niezbyt zdyscyplinowanych, mało pracowitych i tylko trochę ambitnych obywateli, rządzi giełdami całego świata Serwisy giełdowe w pocie czoła obserwują każde słowo pana  ndreou. Aby być trendy i dżezi podsumuję to młodzieżowym: ROTFL
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.